Abdullah Büyük

Abdullah Büyük

Kur’an ve Sünnetle Yeniden Doğmak

Salih bir kulun sohbetinde: Kur’an’daki Okuma emrine yaklaşımı; “Rabbimiz bize iki defa oku demiştir.”

1. Dünyada yaşarken okuyup, gereğini yapmamız gereken Kur’an,

2. Ahirette “oku kitabını” denilecek amel defterimizdir.

Amel defterimizden okunacak her cümle, Kur’an’la karşılaştırılacak, kabul görecek veya reddedilecektir.

Dünyada Rabbimizin kelamı ile ne kadar konuşursak, ahiretteki amel defterimizden sınıfı ve sıratı geçmemiz kolay olacaktır.

Bir Müslüman olarak şu gerçeği her zaman hatırlarım. “Bataklık mı kurutulsun, sivrisinekler mi öldürülsün”.

Maalesef, bataklığı kurutmak değil, sivrisinek öldürmek öne çıkmıştır. Kur’an’ın mesajının ruhu ve özü batıl tüm bataklıkların kurutulmasına yöneliktir. Bunun için lazım olan kaynak elbette Kur’an’dır. Kur’an’ı çok okuyup anlayanlar, kendisi, ülkesi ve insanlık için en hayırlı insanlardır.

Âli İmran, 139. ayetin yorumunda:

“Müslüman, dalgaların önünde sürüklenmek ve insanlık kervanının arkasında kuyruk olmak için yaratılmamıştır. Cemiyete, âleme ve medeniyetlere yön vermek için dünyaya gelmiştir. İnsanlığa yol gösteren, beşeriyete güç veren O’dur. Çünkü O, büyük bir davanın adamıdır. Dünyanın gidişat ve harekâtından o mesuldür. Başkalarına özenmek, başkalarının işini takip etmek ona yaraşmaz.”

Medya haberlerinde verilen; hırsızlık, rüşvet, dolandırıcılık, yalan, zina, fuhuş, işkence, işsizlik, hortumculuk gibi olumsuzluk ifade eden haberler toplumumuzun istenmeyen gerçekleridir. Hayat devam ettiği sürece, farklı bir netice beklemek, havanda su dövmek gibidir.

Bu manzara yeni değil, uzun süredir devam etmektedir. Çağdaş ambalajlarla paketlendiği için çoğunlukla fark edilmemektedir.

Bugün yaşadığımız kötülüklerin kökünün kazınma ve ortadan kaldırılması, usulün bilinmesine bağlıdır. Bu usulün bilinmesi de Kur’an ve Sünnetin doğru anlaşılması ile mümkündür.

Her günün sabah, öğle ve akşamında bedenimizin ayakta kalması için yemek yer, su içeriz. Günler böyle geçer. Her öğünde bir ayet ve bir hadis öğrensek, ayda 90 ayet, 90 hadis öğrenmiş oluruz. Yılsonunda ise öğrendiğimiz ayet sayısı 1080 yapar.

Programlı olarak konuya devam edersek beş sene sonunda Kur’an’ın tamamını ve hadislerden asgari beş-altı binini öğrenmiş oluruz.

Hayatımıza girecek berekete üç şey vesile olabilir;

* İman,

* Takva,

* İstiğfar.

Yanlış adreslerde ömür tüketmek ne zamana kadar sürecek?

Sorunlarımız için yetkililere müracaat etsek, çözümü istenen her konu için bedel ödememiz gerekir.

Rabbimiz ise, çözülecek problemlerin çözümünün, Kitap ve Sünnetten alınmasını emrediyor. Bu metotla çalışanları dünya ve ahirette mükâfatla müjdelemektedir.

“Gaybın anahtarları da onun katındadır, onları Ondan başkası bilmez. Karada ve denizde olan her şeyi o bilir. Bir yaprak düşmez ki (Allah) onu bilmesin. Ne yerin karanlıkları içindeki bir tane, ne yaş, ne kuru hiçbir şey yoktur ki, apaçık bir kitapta (levhi mahfuz veya ilm-i ilahide) olmasın.” En’am, 59

Çözüm; Rabbimizin “apaçık kitap” dediği Kur’an ve hadislerdir. Bu kaynaklar ile çatışmayan bütün fikirler de çözüm olarak düşünülebilir.

Allah’ın kitabı ve Rasûlünün Sünneti ile insanlığın dertlerine çözüm arayanlara ne kadar muhtacız bugün...

yeniakit

Bu yazı toplam 835 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar