Kosova'da yeni hükümet kuruluyor

Kosova'da yeni hükümet kuruluyor

Kosova'da yeni hükümetin kurulması için Kosova Demokratik Partisi (PDK) lideri Haşim Thaçi ile Kosova Demokratik Birliği (LDK) lideri İsa Mustafa arasında koalisyon metni imzalandı

Kosova'da 8 Haziran'da yapılan erken genel seçimlerin ardından, hükümet kurma konusunda uzlaşan Kosova Demokratik Partisi (PDK) ile Kosova Demokratik Birliği (LDK) arasında koalisyon kurulması kararı alındı. İki parti arasındaki anlaşma, PDK lideri Haşim Thaçi ile LDK lideri İsa Mustafa tarafından Kosova Meclisi'nde imzalandı.

PDK lideri Thaçi, imza töreninin ardından yaptığı açıklamada, anlaşma ile Kosovalıların seçimlerde isteklerinin yerine getirildiğini söyledi.

Yeni hükümetin de Sırbistan ile Kosova arasında geçtiğimiz yıl imzalanan Brüksel Anlaşması'nı uygulamaya devam edeceğini belirten Thaçi, "Yeni hükümet Belgrad ile komşu ilişkilerimizi ve aramızdaki diyaloğu sürdürecek. Kosova'nın Avrupa Birliği (AB) ve NATO üyeliği doğrultusundaki çalışmaları devam edecek ve tabii ki organize suç ile terörizme karşı savaşı sürdüreceğiz" diye konuştu.

LDK lideri İsa Mustafa da Kosova'nın gelişmesi ve halkın çıkarları doğrultusunda PDK ile uzlaşıya vardıklarını ifade etti.

Yeni hükümetin hukukun üstünlüğü ve AB ile NATO yolunda ilerlemek için çalışacağını vurgulayan Mustafa, "Umarım önümüzdeki dönemde planlanandan daha fazlasını başaracağız" dedi.

Bugün gerçekleştirilecek olan Kosova Meclisi'nin oturumunda ise meclis başkanı ve başkan yardımcıları, ardından da yeni hükümetin seçilmesi bekleniyor.

Kosova'da 8 Haziran'daki seçimleri kazanan Başbakan Haşim Thaçi'nin partisi PDK olmuş, ancak LDK, muhalefetteki diğer partilerle koalisyon yaparak İsa Mustafa'yı Meclis Başkanlığı'na seçmişti.

Kosova Anayasa Mahkemesi ise Anayasa gereği Meclis Başkanı'nın seçimlerin kazananı olan partiden olması zorunluluğu gerekçesiyle Mustafa'nın meclis başkanlığına seçilmesini iptal etmişti.

Öte yandan, LDK ve diğer muhalefet partilerinin kurduğu koalisyonda başbakanlık için anlaşmazlık çıkınca, söz konusu koalisyon dağılmıştı.

Son günlerde, uluslararası toplum, ülkede bir an önce hükümet kurulması yönünde çağrılarda bulunmuştu.

 

(AA)