Körfez İşbirliği Konseyi Tahran'a Yeşil Işık Yaktı

Körfez İşbirliği Konseyi Tahran'a Yeşil Işık Yaktı

Körfez İşbirliği Konseyi zirvesi, Tahran ile ilişkilerde iyi komşuluk ilkesini teyit etti

TERCÜME HABER / TEVHİDHABER

Riyad'daki Körfez İşbirliği Konseyi zirvesinin 42. oturumunun son bildirisinde, bu dosyanın bölge güvenliğindeki önemi göz önüne alındığında, KİK ülkelerinin İran ile herhangi bir uluslararası müzakereye katılmaları gereğine vurgu yapıldı.

Genel Sekreter Nayef Al-Hajraf, "Bölgenin ve dünyanın tanık olduğu istikrarsızlık ışığında Körfez İşbirliği Konseyi ülkelerinin güvenliğinin bölünmez olduğunu" belirterek, "ekonomik birlik ve ortak savunma unsurlarının tamamlanmasının önemini vurguladı

Körfez zirvesinin nihai açıklamasında Lübnan'a reform sağlamak, yolsuzlukla mücadele etmek ve "Hizbullah'ın Arap ülkelerinde terörist ve istikrar bozucu bir faaliyet olarak nitelendirdiği faaliyetlerini gerçekleştirmesini engellemek" için önlemler alması çağrısında bulunuldu.

Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Salman da konuşmasında "Körfez ekonomik birliğini tamamlamanın önemini" vurguladı ve "Riyad'ın Yemen'de siyasi bir çözüme ulaşmak için diplomatik çabalara desteğini" ilan etti.

Konuşmasında, "Körfez zirvesi bölgenin karşı karşıya olduğu birçok zorluğun ışığında gerçekleşiyor" diye ekledi ve Arap ülkelerinin "İran nükleer krizine etkili bir çözüm bulmayı arzuladığını" kaydetti.

Suudi Dışişleri Bakanı Faysal bin Farhan, ülkesinin İran ile dostane ve faydalı ilişkiler kurmayı dört gözle beklediğini, ancak bunun için sözlerin eyleme dönüştürülmesi gerektiğini belirtti.