Kızıldeniz’i Kullanamayan İsrail’in İmdadına BAE, Suudi Arabistan ve Ürdün Yetişişti!

Kızıldeniz’i Kullanamayan İsrail’in İmdadına BAE, Suudi Arabistan ve Ürdün Yetişişti!

Arap dünyasının önde gelen analistlerinden, Filistinli gazeteci Abdulbari Atvan, Kızıldeniz'i kullanamayan İsrail'in imdadına yetişen Suudi Arabistan, BAE ve Ürdün'ün tutumunu eleştirdi.

Arap dünyasının önde gelen analistlerinden, Filistinli gazeteci Abdulbari Atvan, Kızıldeniz'i kullanamayan İsrail'in imdadına yetişen Suudi Arabistan, BAE ve Ürdün'ün tutumunu eleştirdi. Atvan, Dubai’den kalkan kamyonların Suudi Arabistan ve Ürdün’ü kullanarak Hayfa Limanı’na varmaya başladığını yazdı.

BAE ile İsrail’in projesine, ABD’nin doğrudan talebi ile Suudi Arabistan ve Ürdün’ün de destek verdiği belirtiliyor. Ne denli etkili olduğu bilinmeyen kara güzergahını Ürdün yalanlamayı tercih ederken, Suudi Arabistan açıklama bile yapmadı.

İsrail rejiminin amacı Kızıldeniz üzerinden Süveyş Kanalı'nı kullanamayan ve Hayfa Limanı'na ulaşamayan gemiler için Afrika güzergahı dışında alternatif ve hızlı bir rota oluşturabilmek.

Tüm bu gelişmelere rağmen Ensarullah Hareketi ve Yemen Ulusal Kurtuluş Hükümeti, Gazze ve Filistin direniş gruplarını destekleme konusunda kararlı olduğunu dile getirdi.

Abdulbari Atvan, BAE ile İsrail’in ‘ yeni koridor’ girişimi ile ilgili kaleme aldığı yazısında şu ifadelere yer verdi:

"Yemenli kardeşlerimiz işgal altındaki Filistin limanlarına doğru hareket eden ve Siyonistlere yük taşıyan İsrail veya uluslararası gemileri hedef alıyor, işgalci rejimin yürüttüğü soykırıma karşılık olarak operasyonlar düzenliyor ve böylece direniş gruplarına ve Filistin halkına güçlü bir şekilde destek sağlıyor.

Siyonist rejim medyası son günlerde, BAE ile işgalci rejim arasında sağlanan yeni kara taşımacılığı hattının hizmete açıldığını ve BAE, Suudi Arabistan ve Ürdün üzerinden İsrail'e ilk sevkiyatın geldiğini bildirdi.

BAE ve İsrail arasındaki kara güzergah hattı anlaşmasının hizmete girmesi, Yemen'in Bab’ul Mendeb Boğazı'nı kapatma ve İsrail gemilerinin Kızıldeniz'den geçişini engelleme eylemiyle denk geldi. Bu koridor, Dubai ve Hayfa arasında karşılıklı ve güvenli yük taşımacılık yapmayı amaçlıyor.

İlk test adımında Dubai'den 10 sevkiyat Hayfa'ya ulaştı, ancak bu yüzlerce ve binlerce başka sevkiyatın gelişinin bir başlangıcıdır ve amacı Kızıldeniz rotası yerine kara hattı oluşturmaktır. Böylece Yemenlilerin Siyonist rejimini izole etme girişimini etkisiz hale getirmeye çalışıyorlar. Aslında bu girişim (Arap ülkeleri ile Siyonist rejim arasındaki kara taşımacılık hattı) İsrail'in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırganlığını desteklemekle uyumludur.

En önemli konu şu ki, yeni güzergah Yemen Ensarullah Hareketi ve Iraklı gruplar da dahil olmak üzere diğer direniş gruplarının insansız hava aracı ve füze operasyonlarına maruz kalabilir.’’