Mehmet GÖKTAŞ

Mehmet GÖKTAŞ

“Keşke çeneme sahip olsaydım!”

“Keşke” kelimesi genellikle vakit geçtikten sonra telaffuz edilir, tabi artık iş işten geçmiştir, pişmanlık da fayda vermez.

Hatta çoğu zaman “keşke” demeyi gururumuza yediremediğimiz olur da yanımızdakiler bizim adımıza “keşke” derler, bize dedirtmeye çalışırlar; “keşke orada öyle konuşmasaydın!” derler.

Fakat yine de “keşke böyle yapmasaydım, keşke böyle konuşmasaydım” diyebilmek hiç yoktan iyidir, hiç olmazsa bundan sonrasına bir faydası dokunur. Veya bu keşke sözünü duyan öteki insanlar bir ders alırlar belki.

Özellikle başkalarını değerlendirirken, başkaları hakkında olumsuz hüküm verirken sarf ettiğimiz sözler için kullanırız bu keşkelerimizi.

Dikkat ederseniz öfkemizdir bize keşke dedirten, aceleciliğimizdir bize keşke dedirten, belki birazcık hasetçiliğimizdir, başkalarının hep kötü kişi olarak kalmasını temenni etmemizdir bize keşke dedirten.

Başkalarını yerdiğimiz zaman kendimizin yüceleceğini zannet memizdir bize keşke dedirten.

Sustuğundan dolayı keşke diyene çok az rastlanır. Acele etmediğinden, sakinliğinden, soğukkanlılığından dolayı hiç keşke diyen biri yoktur.

Bireysel hayatımızda, küçük dünyamızdaki keşkelerimizin tahribatı diyelim ki biraz daha
küçük olur.

Fakat bize keşke dedirten hataları daha geniş çevrelerde işlemişsek, telafisi daha zor camialar bünyesinde yapmışsak işimiz zor demektir.

Müslümanların parça parça oluşunda, çok uzak noktalara savruluşunda bizim öfkemizin, birazcık ağzımızı tutamayışımızın payı nedir, hiç düşündüğümüz oluyor mu?

Mesele varıp sorumluluk duygusuna dayanmaktadır. İçinden geçtiğimiz şu günlerin bu anlamda çok hassas günler olduğu kanaatindeyim.

Ölçülerin kaçırıldığı, siyasi gündemin çirkeşleftiği böylesi günlerde bu keşke kelimesinin daha çok kullanıldığı kesindir.

Ancak sel suları çekildiğinde anlaşılır geride bıraktığı tahribat.

Fakat henüz ölmediğimize göre, birilerimizin yazıp birilerimizin okuduğuna göre “keşke” kelimelerinin hâlâ bize faydasının dokunacağına inanıyoruz.

“Keşke” nerede işe yaramaz, nerede faydasızdır?

Kıyamet günü, orada keşke demeden hiç olmazsa gelin burada “keşke” diyelim.

Bu yazı toplam 874 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar