Kerry, Carba İle Görüştü

Kerry, Carba İle Görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, "Carba’nın inşa ettiği Suriye ulusal koalisyonu, Suriye halkının tamamını korumayı taahhüt eden kapsayıcı ve ılımlı bir kurum" dedi.

D Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Ahmet Carba ile Dışişleri Bakanlığı'nda bir araya geldi.

Görüşme öncesinde konuşan Kerry, Carba’nın inşa ettiği Suriye ulusal koalisyonunun, Suriye halkının tamamını korumayı taahhüt eden kapsayıcı ve ılımlı bir kurum olduğunu söyledi..

Kerry, Suriye ulusal koalisyonunun on yıllardır Suriye rejimi tarafından baskı altında tutulan tüm Suriyelilerin sesi olduğunu belirterek, ABD olarak, bu hafta koalisyon ile büyüyen ortaklıklarını göstermek için bir çok adım attıklarını bildirdi.

Carba da Suriye halkına destekleri için ABD’ye teşekkür ederek, “Suriye halkı, dünyada öncü rol oynayan ülke ve süpergüç olarak ABD’ye bakıyor” dedi.

Carba amaçlarının tüm azınlıkların çoğunlukla birlikte yan yana yaşadığı çoğulcu bir toplum ve devlet kurmak olduğunu vurguladı.

 ‘Yapıcı bir görüşme’

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Kerry-Carba görüşmesini ‘yapıcı’ olarak değerlendirdi.

Psaki, Kerry ve Carba’nın siyasi ve askeri kanattaki ılımlı muhalefetin güçlendirilmesi, aşırılıkların yükselişinin önüne geçilmesi, kimyasal silahların ülkeden çıkarılmasının tamamlanması ve insani krizin azaltılması da dahil Suriye konusundaki bir dizi ortak kaygılarına yönelik “yapıcı bir görüşme” yaptığını belirtti.

Psaki, ayrıca Kerry’nin, görüşmede, ABD’nin koalisyonun temsilciliğinin “dış misyon” olarak tanınması, Suriyeli muhaliflerin lojistik kapasitelerini artırmalarına yönelik yeni ölümcül olmayan yardımlar noktasında 27 milyondan fazla yardım verilebilmesi için ABD Kongresi'yle çalışma yardımların ulaştırılmasının hızlandırılması gibi konular dahil ABD’nin koalisyonu desteklemeye dönük ek adımları da ele aldığını söyledi.

Psaki,  “Ek olarak, Bakan Kerry, Carba’yı, ABD’nin, şiddete son veren ve Suriye halkının ihtiyaçlarına yanıt veren temsiliyetçi bir yönetime yol açacak, müzakere edilmiş siyasi çözüme doğru çalışma noktasındaki taahhüdümüzün devam ettiğini de teyit etti” dedi.