Katar Emiri'nden Obama'ya Teklif

Katar Emiri'nden Obama'ya Teklif

ABD’ye giden Katar Emiri Tamim Bin Hamad El Tani ABD Başkanı Obama'ya mesajında, "Ortadoğu'da terörün sebebi İslam değil, Suriye, Libya, Yemen, Irak ve Gazze'deki ümitsizliktir" dedi.

Üç gün sürecek resmi temaslar için bugün ABD’ye giden ve Obama ile bir araya gelecek olan Katar Emiri Tamim Bin Hamad El Tani, Amerikan New York Times Gazetesine ‘Katar’ın ABD’ye mesajı’ başlığıyla bir makale yazdı.

Emir El Tani makalesinde, “Washington’da Başkan Obama ile bir araya geldiğimde kendisine mesajım çok net olacak: Ortadoğu’yu çöküşün eşiğinden kurtarmak için birlikte çalışmalıyız” ifadelerine yer verdi.

'Sorun İslam değil ümitsizlik'

Batı ülkelerinde birçok kesimin terörizmin sorumlusu olarak İslam’ı gördüğünün farkında olduğunu belirten Emir bu yaklaşımla ilgili şu ifadeleri kullandı:

Ancak bir Müslüman olarak, sorunun İslam değil ümitsizlik olduğunu söyleyebilirim. Suriye ve Filistin’deki mülteci kamplarında, savaşın devam ettiği Suriye, Irak, Yemen, Libya ve Gazze topraklarında bolca görebileceğiniz türden bir ümitsizlik. Avrupa’nın ve hatta ABD’nin büyük kentlerindeki yoksul mahallelerinde gördüğümüz bir ümitsizlik. Ve bizler terörizm akımının önüne geçmek istiyorsak, ülke ya da din ayrımı olmayan bu ümitsizliğe dikkatimizi vermeliyiz. Bu terörizme bir bahane olarak görülemez. Katar aşırı grupların barbarca eylemlerini kararlı bir şekilde kınamış ve terörle mücadele amacıyla ortaya konan inisiyatiflere destek verme konusunda kararlı davranmıştır. Ancak mermiler ve bombalar teröre karşı mücadelenin kazanılmasına yetmez. Terörizmin kökleriyle ilgilenmek daha uzun vadeli, stratejik ve derin bir yaklaşım gerektirir.

'Diktatörler varlığını sürdürdü'

Emir El Tani, terörle mücadelenin Ortadoğu’daki diktatörlüklerin varlığını sürdürmesine neden olduğuna da şu sözlerle vurgu yaptı:

Maalesef bazı durumlarda terörizme karşı yürüttüğümüz savaş, terörün yükselmesine katkı sağlayan kanlı diktatörlüklerin varlığını sürdürmesine yardımcı olmaktadır. Aşırılığa karşı mücadele yalnızca, bölge halkları bizim Beşşar Esed gibi halkına karşı soykırım yapan zorba diktatörleri bitirmeye odaklandığımıza ikna olursa başarılı olabilir. Ancak bunu yapma sorumluluğu sadece ABD’ye ait olmamalıdır. Arap ülkeleri de Suriye’de siyasi bir çözüme ulaşmak için birlikte çalışmalıdır.

'Arap gençleri umudunu koruyor'

Emir El Tani, Arap Baharı ile Ortadoğu’da ortaya çıkan beklentilerle ilgili de Obama’ya şu mesajı verdi:

Geride bıraktığımız üç yıl boyunca uluslararası toplum, Arap dünyasındaki gençlerin özgürlük, adalet ve ekonomik güvenlik konusundaki beklentileri karşısında kayıtsız kaldı. Bu beklentiler kibirli güç politikalarının gölgesinde kaldı. Ancak şiddetin ve baskının getirdiği kötümserliğe rağmen, Arap gençleri daha iyi bir gelecek konusunda kararlı ve inançlıdır. Onlar insan onuruna saygı duyulan ve adaletin gerçek olduğu bir Ortadoğu için umutlanmayı sürdürecekler. Ancak biz harekete geçip onların güvenini kazanmaz ve Arap Baharı’nda uğruna mücadele verdikleri değerlere bağlılığımızı belirtmezsek, umutlar fazla sürmeyecektir.

TV5 HABER