Katar Başbakanı: İsrail ile Savaş Halinde Değiliz

Katar Başbakanı: İsrail ile Savaş Halinde Değiliz

Singapur'daki Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü'nün (IISS) bir konferansında konuşmacı olarak katılan Katar Başbakanı Muhammed bin Abdurrahman El-Sani, İsrail ve normalleşme ile alakalı önemli açıklamalarda bulundu.

Katar Başbakanı Muhammed bin Abdurrahman El-Sani, ülkesinin " İsrail'le bir savaş halinde olmadığını" belirterek, Doha'nın, Filistin devletinin kurulması ve Arap topraklarından geri çekilmesi karşılığında İsrail'in tanınmasını teklif eden Suudi liderliğindeki 2002 Arap Barış Girişimi'ne desteğini yineledi.

Başbakan açıklamayı Cuma günü Singapur'daki Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü'nün (IISS) bir konferansında konuşmacı olarak, Soru-Cevap oturumunda Suudi Arabistan ile işgal devleti arasındaki ilişkilerin normale dönme olasılığının sorulması üzerine yaptı.

El Sani konuşmasında, "Suudi Arabistan-İsrail ile ilgili herhangi bir görüşme hakkında resmi olarak hiçbir şey duymadık, ancak günün sonunda Katar aynı pozisyonunu koruyor; Körfez İşbirliği Konseyi'nin (Fars Körfez İşbirliği Konseyi) her üye devletinin dış politika kararları buna dayanıyor." ifadelerini kullandı.

Şu anda BAE ve Bahreyn, 2020 Abraham Anlaşmaları kapsamında Tel Aviv ile ilişkilerini normalleştiren tek Körfez İşbirliği Konseyi üyesi ülkeleridir.

El Sani konuşmasına şöyle devam etti:

"Sonuçta bizim İsrail'le savaşımız yok, İsrail'in Filistinliler üzerinde işgali var. Yani İsraillilerle yapılan herhangi bir anlaşma barışı temsil etmiyor, barış yalnızca onlarla Filistinliler arasında temsil edilebilir."

Geçen yılki FIFA Dünya Kupası'na ev sahipliği yapan Katar, İsrail ile resmi ilişkileri olmamasına rağmen, İsrailli taraftarların turnuvaya katılmasına izin verme konusunda anlaşmaya vardı ve Tel Aviv'den Doha'ya ilk direkt charter uçuşlarını başlattı.(Ajanslar)