Katar Aracı Oldu!  İran ile ABD Arasında Takas Gerçekleşti

Katar Aracı Oldu! İran ile ABD Arasında Takas Gerçekleşti

Katar aracılığı ile Washington'la yapılan anlaşmanın bir parçası olarak Tahran'ın dondurulmuş varlıklarının 6 milyar dolarının Katar'daki bir hesaba aktarılmasıyla birlikte, bir Katar uçağı 5 Amerikalı mahkûmu taşımak için İran'a geldi.

AFP, bir Katar uçağının, beş Amerikalı mahkûmu nakletmek için İran'a geldiğini ve bu durumun, Washington ile yapılan anlaşmanın bir parçası olarak Tahran'daki dondurulmuş 6 milyar dolarlık varlığın Katar'daki bir hesaba aktarılmasıyla aynı zamana denk geldiğini bildirdi.

İran Merkez Bankası Başkanı Muhammed Rıza Farzin ise serbest bırakılan İran fonlarının belirli İran banka hesaplarına ulaştığını resmen duyurdu.

Bugün erken saatlerde İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Nasır Kanaani, serbest bırakılan fonların İran halkına iade edilmesinin yanı sıra İran ile ABD arasında mahkumların değiş tokuş edileceğini söyledi.

Kanaani, bugün ABD'nin kendi hapishanelerinde tutuklu bulunan 5 İranlı mahkumu serbest bırakacağını doğrulayarak, bunlardan ikisinin İran'a döneceğini, bir diğerinin üçüncü bir ülkeye taşınacağını, mahkumlardan ikisinin ise istekleri doğrultusunda ABD'de kalacağını açıkladı. .

Açıklamalarında İran'ın Güney Kore'den serbest bıraktığı fonların "bugün İran halkına ve İran hükümetine geri döneceğini" belirtti.