Katalanlar Bağımsızlık Referandumuna Gidiyor

Katalanlar Bağımsızlık Referandumuna Gidiyor

İspanya'daki Katalonya Özerk Bölgesi, Madrid'in onayı olmazsa dahi bağımsızlık referandumuna gideceklerini açıkladı

Avrupa'da 'Brexit'in artçı şokları devam ediyor. İspanya'da Katalonya Özerk Bölgesi hükümeti, bağımsızlığını ilan etmek için referanduma gitme kararı aldı
The Guardian'ın haberine göre, Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Artur Mas daha önce referandumu geçersiz sayan İspanya Anasaya Mahkemesi'nin kararlarına meydan okuyacakları uyarısında bulunarak "bağımsız bir Katalan devleti kurulması için süreç başlatıldı" ifadelerini kullandı.
AYRILIKÇILAR SON SEÇİMİ KAZANMIŞTI
Geçtiğimiz yıl İspanya'nın Katalonya bölgesinde dün yapılan seçimleri, bağımsızlık yanlısı partiler kazanmıştı. Dört partinin birleşmesiyle oluşan bağımsızlık yanlısı ittifak "Junts pel Si" (Evet İçin Birlikte) seçimde ilk sırada yer almıştı. İttifak, 135 üyeli Katalonya Parlamentosu'nda 62 sandalye elde etmişti.
BAĞIMSIZLIĞA GİDEN İLK SÜREÇ SEÇİMLERDİ
Junts pel Si'yi oluşturan dört partinin en büyüğü olan CDC'nin lideri ve Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Artur Mas seçimler sonrası yaptığı açıklamada, Katalanların bağımsızlığa "Evet" dediğini söylemişti.
Barcelona'da coşkulu bir kalabalığa seslenen Mas, "Bağımsızlık planımızı uygulamamız için Katalan Parlamentosu'nda net bir çoğunluğumuz var" diye konuşmuştu.
İSPANYA: BAĞIMSIZLIK REFERANDUMU ANAYASAYA AYKIRI
İspanya hükümeti ise Katalonya'nın bağımsızlık referandumu düzenlemesinin söz konusu olmadığı görüşünde. Madrid yönetimi böylesi bir referandumun İspanya Anayasası'na aykırı olduğunu vurguluyor.
İspanya'da yükselişteki sol parti Podemos da Katalanların bağımsızlık referandumu düzenleme hakkı olduğunu savunsa da, bağımsızlık çabalarına destek vermiyor.
İspanya daha önce Katalonya'nın tek taraflı bağımsızlık ilanı durumunda konuyu mahkemeye taşıyacağını açıklamıştı.