İstesem 2 haftada Kiev’i alırım!

İstesem 2 haftada Kiev’i alırım!

İstesem 2 haftada Kiev’i alırım!

tin’in AB Komisyonu Başkanı Barroso’ya söylediği iddia edilen ‘Ukrayna’yı işgal senaryosu’ gündeme bomba gibi düştü.Ukrayna, “Rusya bize karşı savaş başlattı. On binlerce kişi ölebilir” diye karşılık verdi.
 
İtalyan La Repubblica gazetesi, ismini açıklamadığı bir kaynağa dayandırdığı haberinde, Brüksel’de 30 Ağustos tarihinde yapılan Avrupa Konseyi zirvesi sırasında Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ile telefonda görüşen Putin’in, Rusya’nın istemesi halinde Kiev’i iki hafta gibi kısa bir sürede alabileceğini belirttiği iddia edildi. İddiaya göre Barroso’nun  ‘Ukrayna sınırını yasa dışı olarak geçen Rusya askerlerinin sayısını’ sorması üzerine Putin, “İstersem, Kiev’i iki hafta içinde alırım” dedi. Rus liderin ayrıca, AB’nin yeni yaptırımlarla Rusya’yı provoke etmesinin, Ukrayna’yı olumsuz etkileyebileceği uyarısında bulunduğu öne sürüldü. Başkan Putin’in danışmanı Yuri Uşakov ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Putin’in sözlerinin tamamen farklı bir anlama geldiğini ve çarpıtıldığını savunurken, Barroso’nun sözlerinin ise ‘ciddi bir siyasetadamına yakışmadığı’ değerlendirmesinde bulundu.
 
‘Görülmemiş savaş’
 
Ukrayna ise bu sözlere Rusya’nın büyük bir savaş başlattığını ve bunun on binlerce insanın ölümüne neden olabileceğini söyleyerek yanıt verdi. “Büyük bir savaş kapımızın önüne geldi” diyen Ukrayna Savunma Bakanı Valeriy Heletey, bunun 2. Dünya savaşından bu yana benzeri görülmeyen bir savaş olduğunu belirtti. Heletey, “Maalesef böyle bir savaşta kayıplar yüzlerle değil on binlerle ölçülecek” dedi. Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko da, Rusya’yı “doğrudan ve açıkça” ülkesine saldırmakla suçladı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ‘bu tür açıklamaların medeni bir devletin savunma bakanı tarafından yapılıyor olmasına inanmanın zor olduğunu’ söyledi. Lavrov, Ukrayna’daki çatışmalara son verilmesi için acil ve hiçbir koşul öne sürülmeksizin ateşkes ilan edilmesi çağrısında bulundu. Lavrov, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik ‘herhangi bir askeri operasyon yapmadığını’ da söyledi.