İsrail'in Saldırılarında 32 Filistinli  Şehid Oldu

İsrail'in Saldırılarında 32 Filistinli Şehid Oldu

Ekim ayının başından bu yana İsrail'in saldırılarında hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 32'yi buldu.

Batı Şeria'da, çocukları bazı İsraillileri öldürdüğü gerekçesiyle 5 Filistinli aileye evlerinin yıkılacağı konusunda ihtarname ulaştırıldığı bildirildi.

AA muhabirine konuşan Filistinli ailelerin temsilcileri, İsrail askerlerinin, çocukları Nablus ve Ramallah'ta 2 Yahudi yerleşimciyi öldürdüğü gerekçesiyle evleri yıkılacağına dair kendilerine ihtarda bulunduğunu, cumartesi günü öğleye kadar mühlet tanıdıklarını ifade etti.

İsrail askerlerinin müdahalesinde 10 Filistinli yaralandı

İsrail askerleri, Gazze'deki El-Bureyc Mülteci Kampı'nın doğusunda gösteri yapan ve sınır şeridindeki tellere Filistin bayrağı asmaya çalışan gençlere gerçek, plastik mermi ve göz yaşartıcı gaz bombası kullanarak müdahale etmesi sonucu 2 Filistinli yaralandı.

Öte yandan, Filistin Kızılay Derneğinden yapılan açıklamada, "Beytüllahim ve Ramallah'ta İsrail askerleri ile Filistinliler arasında çıkan olaylarda yaralanan 8 kişi hastaneye kaldırıldı. Göz yaşartıcı gazdan etkilenerek boğulma tehlikesi geçiren onlarca kişiye olay yerinde müdahale edildi" denildi.

Batı Şeria'da 13 Filistinliyi gözaltına alındı

İsrail Ordusundan yapılan yazılı açıklamada, İsrail güçlerinin, "arandıkları gerekçesiyle" dün gece 13 Filistinliyi gözaltına aldığı belirtildi.

Gözaltı operasyonlarının en fazla Cenin, Nablus, Kalkiliyye, Ramallah ve Ebu Dis beldesinde gerçekleştirildiğine işaret edilen açıklamada, Filistinlilerin ifadeleri alınmak üzere sorguya götürüldüğü kaydedildi.

Arap Birliği'nden Filistin halkına koruma talebi

Arap Birliği'nden yayımlanan yazılı açıklamada, Genel Sekreter Nebil el-Arabi'nin AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile yaptığı telefon görüşmesinde, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın talebi doğrultusunda Filistinliler için uluslararası koruma sağlanmasını istediği belirtildi.

Açıklamada, "Arabi, Mogherini'yi antlaşmalar ve uluslararası hukuk gereği tüm Filistin topraklarındaki sivillerin selameti ve korunması için çaba sarf etmeye çağırdı" ifadesine yer verildi.

Filistinli gençler Yusuf makamını yaktı

Görgü tanıklarından edinilen bilgiye göre, Nablus kentindeki bir grup Filistinli genç, sabahın erken saatlerinde kentin El-Balata Mahallesi'nde Yahudilerin kutsal yer gördüğü Yusuf  makamını ateşe verdi.

Yangın sonucu makamın büyük bir kısmının yandığını kaydeden görgü tanıkları, gençlerin makamın damına Filistin bayrağı diktiğini aktardı.

İsrail askerlerinin Filistinlilere yönelik müdahalesinde 2 kişi Şehid oldu

İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee tarafından yapılan yazılı açıklamada, El-Halil kentinin kuzeyindeki Rasu'l-Cure bölgesinde, İsrail askerini bıçaklayan Filistinlinin şehid olduğu belirtildi. 

Öte yandan, Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Geçen hafta İsrail'in Batı Şeria ve Kudüs'teki Filistinlilere yönelik saldırılarını protesto eden Gazze'deki Filistinlilere müdahale etmesi sonucu yaralanan Şevki Ubeyd (37) tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti" ifadelerini kullandı.

Mescid-i Aksa'ya girişe 40 yaş sınırlaması

İsrail polisinin 40 yaş artı erkeklerin Mescid-i Aksa'ya girişini yasaklaması ve birçok sokağı kapatarak insanları tek tek araması üzerine ancak 5 bin kişi cuma namazını Aksa'da kılabildi.

Doğu Kudüs'ün farklı mahallerinde yaşayan on binlerce Filistinli, Mescid-i Aksa'ya gitmek için yola çıktıklarında  sokakların girişini beton bloklarla kapatan İsrail polisinin engelleriyle karşılaştı. İsseviye ve Cebel-i Mukabber gibi mahallerin çıkışını tamamen kapatan polis araçların giriş çıkışına izin vermedi. İsrail polisi, yaya olarak mahalleden çıkmak isteyen Filistinlilerin de tek tek üzerlerini arayıp kimlik kontrolü yapınca binlerce kişilik kuyruklar oluştu.

Filistin Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, gösteriler kapsamında Ramallah, Nablus ve El-Halil kentlerinin girişlerinde çıkan çatışmalarda 3'ü gerçek, 4'ü plastik mermiyle 7 Filistinlinin yaralandığı, çok sayıda kişinin de gazdan etkilendiği belirtildi.

İsrail'in saldırılarında 32 Filistinli hayatını kaybetti

Yahudi yerleşimciler, geçen ağustos ayı başlarında Nablus'ta Devabişe ailesinin evini kundaklamış, olay sebebiyle anne, baba ve 18 aylık bebekleri hayatını kaybederken yalnızca 4 yaşındaki diğer çocukları sağ kurtulmuştu. 

Söz konusu olayla başlayan gerginlik, Mescid-i Aksa'ya yönelik baskınlarla tırmanmış, Batı Şeria ve Gazze'nin çeşitli bölgelerinde düzenlenen gösterilerle ciddi boyutlara ulaşmıştı. Ay başından bu yana İsrail'in saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı 32'yi bulurken, olaylarda 7 İsrailli de öldü.

Beyin kanaması sonucu hayatını kaybeden tutuklu Filistinli Derbi'nin cenazesi toprağa verildi

İsrail hapishanesinde, 10 yıldır tutuklu bulunan ve geçen çarşamba geçirdiği beyin kanaması sebebiyle hayatını kaybeden Filistinli tutuklu Fadi Ed-Derbi'nin cenaze töreni düzenlendi.

Batı Şeria'daki Cenin kentinde kılınan cenaze namazına çok sayıda Filistinli katıldı. Namazın ardından, Filistinliler, İsrail karşıtı sloganlar atarak, kendilerine yönelik ihlalleri ve giderek artan saldırıları protesto etti. 

Derbi'nin naaşı, Filistin emniyet mensupları tarafından kent mezarlığına taşındı.

AA