İsrail'de Dini ve Seküler Akım Çatışması

İsrail'de Dini ve Seküler Akım Çatışması

İsrail'in mevcut yapısı Siyonist dini bir örnek oluşturarak esasında seküler olan İsrail toplumunu değiştirmeye çalışıyor...

İsrail'in mevcut yapısı Siyonist dini bir örnek oluşturarak esasında seküler olan İsrail toplumunu değiştirmeye çalışıyor. Onlar Siyonist muhafazakar partilerin düşüncelerini yaymaya ve Siyonist seküler düşünceyi yıkmaya çalışıyor.
Qodsna'nın haberine göre İsrail'de dini ve seküler akımlar arasındaki çatışma zirvede. Bu gerilim pratikte gözlemlenirken medya tarafından da bu konu hakkında haber ve analizler yayınlanıyor.
Çatışmaların en kuvvetlisi İsrail ordusunda dini akım taraftarları için askerlik hizmeti kanununun onaylanması konusunda yaşandı.
İsrail Kanal 10 televizyonu yenilerde yayınladığı haberinde bu çatışmalara yer verdi. Programlarından birinde bu haber serisi şöyle yer aldı: 70 yıl öncesinde İsrail kurulduğunda Yahudi dini dersleri, Siyonizm ile bu topraklar arasındaki ilişkiyi güçlendirmek için seküler ders programına göre planlanmıştı. Aslında İsrailli kurucular Siyonizm’e lahuti (ilahi) bir hareket olarak baktılar. Son yıllarda İsrail toplumunda dini akımların şekillenmesi ile ilgili yaşanan olaylar onları yeni tehditlerle karşı karşıya bıraktı. Yaşananlar bu duyguyu daha dikkatli değerlendirmeyi ve araştırmayı gerektiriyor.
Haberin devamında şunlara yer verildi: İsrail’in kuruluşuyla eşzamanlı olarak ilk yıllarda ve belli bir hedefle Yahudi dini eğitimi seküler çerçevede ele alındı. İsrail'in kurucusu olan David Ben-Gurion, seküler bir şahsiyet olmasına rağmen Yahudi dinini okullara soktu ve devletin eğitim ilkesi haline getirdi.
Bu noktada kendisi de seküler olan ve Yahudi ibadet ve dini törenlerine katılmayan David Ben-Gurion'un devlet kurumlarında Yahudi dini eğitimini neden zorunlu hâle getirdiği sorusu gündeme geliyor.
Kudüs'te yer alan Van Leer Enstitüsü ve Tel Aviv Üniversitesi Sosyal Bilimler Bölümü Öğretim üyesi Profesör Yehouda Shenhav konuyla ilgili şu açıklamada bulundu: Siyonizm’in Yahudilik olmadan hiçbir anlamı yoktur. Soru şu ki; Tanrı yok diyebilir miyiz? Ancak bu toprakları Tanrı Yahudilere verdi! Biz seküler Siyonizm diye bir şey tanımıyoruz. Siyonizm lahuti (ilahi)  bir harekettir, yoksa sekülerler bu topraklarda haklarının olduğunu nasıl ispatlayabilirler. Bu noktada Yahudilik dininin Yahudi milliyetçiliğine nasıl hizmet ettiği konusuna ulaşılabilir.
Haberin devamında şunlar yer aldı: Netanyahu Kabinesinin Eğitim Bakanı Neftali Bennett son yıllarda İsrail'de dini eğitimi arttırmaya çalışmakla itham ediliyor. Bennett bu eleştirilere cevap olarak, "Öğrenciler İsrail milleti ile İsrail toprakları arasındaki ilişkiyi bilmeliler. Elbette sonuç olarak siyasi eğilimlerini kendileri belirleyebilecekler ve bu faaliyetler dünyanın her yerinde meşru kabul edilir" dedi ve ekledi: ‘Elbette radikal solcu akım İsrail toplumunda dine yönelime karşılar ve İsrail'i her türlü Yahudilik alametinden arındırmak istiyorlar.’
İsrailli Sekülerler Komitesi de bu sözlere şöyle cevap verdi: Mevcut İsrail hükümeti Siyonist bir dini örnek yaratarak aslı seküler olan İsrail toplumunu değiştirmeye çalışıyor. Onlar Dini Siyonist Partinin düşüncelerini topluma yayıp seküler Siyonist düşünceyi yıkmaya çalışıyorlar. Ancak biz kendimizi Siyonist seküler liderlerin devamı olarak görüyoruz. Bu liderlerin başında her zaman seküler bir Yahudi devletinin kurulmasını vurgulayan Theodor Herzl gelir.
Haberin bir başka bölümünde ise, İsrailli velilerin Yahudilik dini kavramlarının ders içeriğindeki artışıyla ilgili şikayetlerine değinildi. Öyle ki Tevrat metinleri coğrafya ve matematik derslerine kadar nüfuz etmiş durumda. Bu konu İsrail sosyal medyasında şiddetli gerilimler yarattı.
2015 yılına ait bir istatistik raporu, yıl içinde yaklaşık olarak 703 kitap ve makalenin Yahudilik dini hakkında yayınlandığını gösteriyor. Bir sene sonrasında bu sayı iki katına ve 2018 yılında konuyla ilgili yayınlanan kitap ve makale sayısı ise 5680 adete ulaştı.
Ayrıca 2016 yılında Yahudilik dini hakkında 4000 yazı ve not kaydedildi. Bu sayı 2018’de 40000’e ulaştı. Hali hazırdaki artış iki yıl içinde bu makale ve yazıların bin katına çıktığı anlamına geliyor.
Raporun bir diğer bölümde ise, eski Sovyet göçmenleri tarafından 1991 yılında kurulan Yahudilerin Tobova olarak bilinen dini okullarına değinildi.
Haberde, okulun öğretmenlerinin Haridi Yahudilerden oluştuğu ve öğrencilerinin de seküler olduğu belirtildi.
Bu okullarda devlet okullarında asla sunulmayan hizmetler sunuluyor ve en yüksek eğitim de yine bu okullarda mevcut. Bu Yahudi din okulun bütçesi Eğitim Bakanlığı, yurtdışı yardımları ve mevcut koalisyon hükümetinin Yahudi Göçmenleri Bütçesi tarafından karşılıyor.

kudusgunu