"İsrail veTekfirci Örgütler Lübnan'da Yeni bir İç Savaş İstiyor"

"İsrail veTekfirci Örgütler Lübnan'da Yeni bir İç Savaş İstiyor"

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, El Menar Televizyonu’nda IŞİD saldırılarını değerlendirdi.

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, El Menar Televizyonu’nda IŞİD’in Beyrut ve Paris’te yaptığı saldırılar hakkında açıklama yaptı. Saat 20.30’da başlayan açıklama 21.30’da sona erdi. Nasrallah, bir saatlik konuşmasında Paris saldırılarını kınadı, IŞİD vahşetine maruz kalan Lübnanlıların Fransız halkını anladığını belirtti.

Nasrallah, Beyrut saldırısı sonrası kurtarma çalışmalarına katılan güvenlik brimlerine, halka, hastane çalışanlarına Lübnan’a taziye dileklerini sunan yanbancı devletlere teşekkür etti. Nasrallah sözlerini şöyle sürdürdü; 

“Terör grupları Lübnanlı Filistinli Suriyeli arasında ayrım yapmaz, öldürmeyi kendisine hak olarak görür. Teröristler dinler arasında fark gözetmeksizin Şii, Sünni, Hristiyan herkesi hedef alır. Beyrut eyleminde IŞİD’in sorumluluğu tespit edildi. Emniyet güçlerinin gözaltına aldığı isimler IŞİD’ten emir aldıklarını itiraf etti. IŞİD’i destekleyen ülkelerin ne tür bir canavar beslediklerini öğrenecekler.”

AMAÇ FİTNE ÇIKARMAK

Hizbullah Genel Sekreteri Beyrut’taki saldırılarla ilgili dikkat çeken ayrıntılara değindi. Saldırıların hedefinde mezhepsel ayrımları kışkırtma amacı olduğunu ifade etti. 

“Sosyal meyda hesaplarında eylemcilerin kimlikleriyle ilgili ortaya atılan iddialar doğru değil” diyen Nasrallah; “eylemcilerden birisinin Suriye uyruklu olduğu tespit edildi. Emniyetin gözaltına aldığı isimler arasında Filistinli olmadığını ifade etti.” 

Nasrallah IŞİD'in Beyrut eylemini, gözetleme ve planlama faaliyetlerini boş evlerden faydalanarak yaptığını açıkladı. Emniyetin bu evlere yaptığı baskınlara dikkat çekerek bu çabaların yeterli olmadığını terörün finansmanı ve ele başlarının ortaya çıkarılması gerektiğini belirtti. 

Nasrallah, terör eylemleri olmadan harekete geçmek gerektiğini ifade etti. Hizbullah’ın Irsal dağlık bölgesi ve Kalamun dağlarında yaptığı operasyonları hatırlattı. Bu bölgelerdeki operasyonlarda çok sayıda patlayıcının ve bomba düzenekli araçların Hizbullah taraından tespit edildiğini söyledi. Nasrallah, bomba düzenekli araçların tespit edilmesi sonrası canlı bomba yönteminin devreye sokulduğunu belirtti. 

“Beyrut eyleminin amacı Lübnanlılar ile Filistinliler arasında fitne çıkarmaktır” ifadesini kullanan Nasrallah, fitne çıkarmak için eylem yerinin özellikle Lübnan’da Hizbullah’ın yoğun olarak bulunduğu Burc El Barajina ile Filistinli El Burc kampı arasında seçildiğini söyledi. 

Suriyeli eylemcinin adının soruşturma süreci bitmeden sızdırılmasına dikkat çeken Nasrallah, bu yolla Lübnan’da yaşayan Suriyeli mültecilerin hedef tahtasına koyulmaya çalışıldığını vurguladı. Bu durumu “fitne” olarak tanımlayan Nasrallah şehit ailerinin tutumları bu fitneyi engelledi dedi. 

Nasrallah: “Bu eylemler sadece tekfircilerin ve siyonistlerin çıkarlarına hizmet eder. İsrail ve tekfirci örgütler Lübnan’da iç savaş ve mezhepsel savaşı çıkarmayı istiyor.”

Hizbullah lideri, bir ülkeden ya da bir mezhepten herhangi bir kişinin IŞİD'e katılmasıyla onun suçunun mezhebine ya da ülkesine bağlanmaması gerektiğini söyledi. IŞİD’in geleceği olmadığını belirten Nasrallah, IŞİD’in bir öldürme aracı olduğunu ve IŞİD’in Suriye ve Irak’ta büyük alanlar kaybettiğini ifade etti.