İsrail, Trump'tan Golan Tepeleri'ni de Tanımasını İstedi

İsrail, Trump'tan Golan Tepeleri'ni de Tanımasını İstedi

İsrail, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti kabul etmesinin ardından, bu kez de 1967’den bu yana işgal altında tuttuğu Golan Tepeleri’ni de ‘İsrail toprağı’ olarak tanımasını talep etti.

İsrail, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti  kabul etmesinin ardından, bu kez de 1967’den bu yana işgal altında tuttuğu Golan Tepeleri’ni de ‘İsrail toprağı’ olarak tanımasını talep etti.
Duvar'da yer alan habere göre, İsrail İstihbarat Bakanı Israel Katz, Suriye’ye ait Golan Tepeleri’ndeki ‘İsrail egemenliği’nin ABD tarafından tanınması taleplerinin, iki ülke arasındaki diplomatik görüşmelerin ilk gündem maddesi olduğunu söyledi.
Katz Reuters ajansına demecinde, ABD’nin Golan Tepeleri’ni aylar içinde İsrail toprağı olarak tanıyabileceğini öne sürdü. Katz, konunun ilk olarak İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun Şubat 2017’de Trump ile ilk Beyaz Saray görüşmesinde gündeme geldiğini, şu an Amerikan yönetimi ile Kongre’nin bir dizi seviyesinde ele alındığını açıklayarak, “Bu meselenin epey olgunlaştığını ve gerçekleşmesi için yüksek bir olasılık bulunduğunu sanıyorum” dedi. İsrailli bakan, böyle bir kararın bu yıl alınıp alınmayacağına dair soruya da “Evet, birkaç ay içinde” iddiasıyla yanıt verdi.
“İsrail’le bir dizi konu hakkında görüşüyoruz”
İsrailli bakan, niçin böyle bir talepte bulunduklarını da İran üzerinden açıkladı; Golan konuusndaki önerilerini, ‘Trump yönetiminin bölgedeki İran yükselişine karşı mücadeleci yaklaşımının potansiyel bir uzantısı’ olarak niteledi. Katz, “Böyle bir adım için mükemmel bir zamanlama. İranlılara verebileceğiniz en acı yanıt, Golan’daki İsrail egemenliğini Bir Amerikan açıklaması, bir başkanlık beyanı ve yasa ile tanımaktır” ifadelerini kullandı. Katz, böyle bir hamleyle İran’a, “İsrail ve müttefiki ABD’yi yok etmek mi istiyorsunuz? Bakın tam tersi oldu” mesajının verileceğini sürdü.
ABD ise iddiayı yalanlamadı. İsrail’deki Amerikan elçiliğinden bir yetkili Reuters’a, “Genel politikamız, diplomatik iletişimlerimiz hakkında konuşmamak yönünde” yanıtını vermekle yetindi. Bir Beyaz Saray yetkilisi ise “İsrail’le bir dizi konu hakkında görüşüyoruz” dedi.