İsrail Savunma Bakanı Acil Olarak ABD'ye Gitti

İsrail Savunma Bakanı Acil Olarak ABD'ye Gitti

Gantz, işbirliği ve İran'ı görüşmek üzere Florida'da ABD CENTCOM başkanıyla bir araya geldi

TERCÜMEHABER /TEVHİDHABER

İsrail Güvenlik Bakanı Benny Gantz, Florida'nın Tampa kentinde ABD Merkez Komutanlığı şefi General Michael Kurilla ile bir araya geldi.

Tahran ve dünya güçleri arasındaki nükleer görüşmeler kızışırken , ikili "İsrail" ile ABD ordusu arasındaki işbirliğini genişletmenin yollarını ve Orta Doğu'daki sözde İran "tehdidi" ile mücadele stratejilerini tartıştı.

ABD Çarşamba günü İran'ın en yeni taleplerine yanıt verirken, İran Dışişleri Bakanlığı yanıtı aldığını ve incelediğini doğruladı.

Gantz, "Tampa'daki CENTCOM merkezine başarılı bir ziyareti tamamlıyorum" dedi. Ziyaret sırasında İran'ın saldırganlığı karşısında İsrail, ABD ve bölge ülkeleri arasındaki güvenlik işbirliğini güçlendirme konusunda önemli görüşmeler gerçekleştirdik" dedi.

Gantz, üst düzey askeri toplantısının ardından, "Ulusal Güvenlik Danışmanı [Jake] Sullivan ile görüşmek üzere Washington'a gittiğini söyledi. Onunla İran'ın nükleer silah elde etmesini önlemenin yollarını tartışacağım." dedi

Gantz, Kurilla ile hem anlaşmalı hem de anlaşmasız senaryolarda İran konusunda İsrail-Amerikan askeri işbirliğini görüştü.

Gantz, "İran'ın nükleer hamlesi önemli ölçüde azaltılmalıdır" dedi. "Bölgedeki iştiraklerinin finansmanı İran Riyali boru hattından ayrılmalıdır. Konuyu Amerikalılarla tartışacağız ve aynı zamanda İsrail gücünü ve yeteneklerini geliştirmeye devam edecek - öyle ki her durumda, kendini savunmasını bilecek."

Tahran; "İsrail"e tehdit

Axios'un bildirdiğine göre , İran nükleer anlaşması olarak da bilinen Kapsamlı Ortak Eylem Planı'nı (JCPOA) canlandırma çabalarında kaydedilen ilerlemeler arasında İsrail işgali ile ABD arasındaki ilişkide gerginlik artıyor.

ABD'li bir yetkili Cumartesi günü Axios'a verdiği demeçte, "Bir anlaşma iki hafta öncesine göre daha yakın olabilir, ancak bazı boşluklar kaldığı için sonuç belirsizliğini koruyor. Her halükarda yakın görünmüyor" dedi .

Axios'un alıntıladığı İsrailli yetkililere göre, son günlerde "İsrail" ile ABD arasında kapalı kapılar ardında "yoğun" bir diyalog var ve tartışma "daha zor" hale geldi .

Axios , ABD'li yetkililere atıfta bulunarak , Beyaz Saray yetkililerinin İsrailli mevkidaşlarına İran'a yeni bir taviz verilmediği konusunda güvence vermeye çalıştıklarını söyledi.

Ancak üst düzey İsrailli yetkililer, İsrail işgali Başbakanı Yair Lapid'in Beyaz Saray'a AB taslağının 2015 anlaşmasının ötesine geçtiğini ve Biden yönetiminin kırmızı çizgilerini aştığını söylediğini söyledi .