İsrail, Lübnan ile Anlaşmaya Hazırlanıyor

İsrail, Lübnan ile Anlaşmaya Hazırlanıyor

İsrail, Lübnan ile deniz sınırı çizme anlaşmasını onaylamaya hazırlanıyor

TERCÜMEHABER / TEVHİDHABER

İsrail siyasi çevreleri, Lübnan ile deniz sınırlarının çizilmesi için bir anlaşma yapılması konusunda iyimserler , ancak Amerika Birleşik Devletleri'nin İsrail ve Lübnan'a sunduğu metinde bir değişiklik olacağı konusunda uyarıyorlar.

İsrail Enerji Bakanı Karen Al-Harar, İsrail Kabinesinin Güvenlik ve Siyasi İşler Konseyi'nin anlaşmanın onaylanmasını görüşmek üzere Perşembe günü toplanmasından saatler önce, anlaşmayı "iyi" olarak nitelendirdi.

Geçen hafta İsrail, Amerikalı arabulucu Amos Hochstein'dan bir tür nihai anlaşma aldı.

İsrail, son iki gündür Lübnan'ın önerilen formülle ilgili olarak Amerikan tarafına sunduğu söylenen açıklamaları bekliyordu.

Salı günü, İsrail Yayın Kurumu ismi açıklanmayan bir İsrailli yetkilinin şunları söylediğini aktardı: "Başbakan Lapid, İsrail'in güvenlik ve ekonomik çıkarlarını kabul etmeyecektir."

Devam edip etmeyeceğimizi ve nasıl ilerleyeceğimizi belirleyebilmek için yetkili makamlardan resmi geri bildirim bekliyoruz” dedi.

Ancak Perşembe günü, İsrail gazetesi Haaretz, müzakerelere katılan ismi açıklanmayan bir İsrailli kaynağın aktardığına göre, "Taraflar arasındaki çatlağı kapatmak mümkün olmalı ve Lübnan medyasında bildirildiği üzere , Lübnan'ın tutumunun değişmeyeceğini" söyledi.

İsrail Enerji Bakanı Karen Al-Harar Perşembe günü İsrail Ordu Radyosuna verdiği demeçte, "İsrail tüm çıkarlarını korudu ve bu iyi bir anlaşma" dedi.

Ancak İsrail gazetesi Yedioth Ahronoth, Perşembe günü ismini vermediği üst düzey bir İsrailli yetkilinin "Lübnan deniz sınırı anlaşmazlığı müzakerelerine yeni koşullar getirirse, bu anlaşmayı unutmaları gerektiğini" aktardı.

Ancak İsrailli bir askeri yetkili gazeteye, anlaşmanın önümüzdeki yıllarda stratejik öneme sahip olduğunu söyledi.

Öte yandan İsrail gazetesi "Haaretz", İsrail'deki siyasi seviyenin anlaşmayı onaylama mekanizması konusunda İsrail Başsavcılığı'nın pozisyonunu beklediğini belirtti.

Mevcut İsrail hükümeti, 1 Kasım'da yapılması planlanan seçimlerin ardından hükümet kurulana kadar geçici bir hükümet.

Gazete şunları söyledi: "Hükümet hala Başsavcı Gali Bahrav-Miyara'dan anlaşmanın nasıl onaylanacağı ve kabinenin karar verme yetkisinin olup olmadığı veya tam hükümetin mi yapması gerektiği konusunda talimat bekliyor."

Amerika Birleşik Devletleri, Amerikalı arabulucu Amos Hochstein'ın iki tarafla yaptığı yoğun görüşmelerin ardından anlaşma önerisini Lübnan ve İsrail'e sundu.