İsrail Kaosa Sürükleniyor  ! Netanyahu İsrail Cumhurbaşkanının   Teklifini Reddetti

İsrail Kaosa Sürükleniyor ! Netanyahu İsrail Cumhurbaşkanının Teklifini Reddetti

Netanyahu, İsrail cumhurbaşkanı tarafından önerilen alternatif yargı değişikliklerini reddetti

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, iktidardaki aşırı sağcı koalisyonun son haftalarda ülke genelinde kitlesel protestolara yol açması planlanan reformlara yanıt olarak Çarşamba günü yargıya ilişkin alternatif değişiklikleri açıkladı, ancak Başbakan Binyamin Netanyahu yeni öneriyi reddetti .

Netanyahu Twitter'da "Sunduğu planın büyük bölümleri statükoyu sürdürüyor ve İsrail makamlarına gerekli dengeyi sağlamıyor" diye yazdı. "Bu talihsiz gerçek," diye ekledi.

Netanyahu'nun aşırı sağcı hükümetinin İsrail mahkemelerini elden geçirme kampanyası, ülkenin Batılı müttefikleri arasında ülke içinde öfke ve alarma yol açtı. İlk teklif onaylanırsa, hükümetin yargıçları seçmede daha fazla etkisi olacağı ve Yüksek Mahkeme'nin yasaları feshetme yetkisinin sınırlanacağı anlamına geliyor.

Planlanan reformdaki ana anlaşmazlık noktalarından biri, yargıçların seçilme şeklinin elden geçirilmesidir.

Adalet Bakanı Yariv Levin, koalisyonun önerdiği önlemlerin, parlamentoya (Knesset) daha fazla denetim ve hükümete onları seçen komite üzerinde daha fazla yetki vererek yargıçların atanma şeklini değiştireceğini söyledi.

Başkanın planı, seçim komitesinin, adalet başkanı ve adalet bakanı tarafından onaylanması gereken üç bakan, baş yargıç, iki yargıç ve iki devlet memurundan oluşması yönünde.

Çarşamba günü, cumhurbaşkanı İsrail'in bir dönüm noktasına ulaştığı konusunda uyardı ve haftalar boyunca "binlerce" kişiyle konuşarak arabuluculuk çabalarına dahil olduğunu vurguladı.

Hükümet Sekreteri Yossi Fox, Twitter'da koalisyon üyelerininönerilen planı kabul etmediğini doğruladı.

Fox, "Başkanın planı başkana ait ve koalisyonun hiçbir üyesi tarafından onaylanmadı" dedi.

Pozisyonu büyük ölçüde sembolik olan İsrail cumhurbaşkanı, geçtiğimiz haftalarda koalisyon üyeleri ile yargı değişikliklerine karşı çıkanlar arasında bir uzlaşma bulmaya çalışmak için görüşmelerde bulunmuştu.

Kaynak: TEVHİDHABER