İsrail  İstihbaratından Filistinlilere işkence

İsrail İstihbaratından Filistinlilere işkence

İsrailli insan hakları kuruluşları Şikma Hapishanesi’nde Filistinlilere karşı yapılan işkence ve kötü muamelelere dair bir rapor hazırladı. Raporda, Filistinli tutuklulara yönelik rutin işkence ve kötü muamelenin, resmi bir politika olduğunu belirtildi.

AA'nın haberine göre; İsrailli Bireysel Savunma Merkezi Hamoked ile İşgal Altındaki Topraklarda İnsan Hakları Bilgi Merkezi B'Tselem, İsrail iç istihbarat servisi Şin Bet'in sorgulama merkezi ile Aşkelon kentindeki Şikma Hapishanesinde Filistinlilerin maruz kaldığı sürece ilişkin hazırladıkları raporda, "Uyku yasağı, kötü muamele, sözlü ve bedensel şiddet, çok soğuk ve sıcağa maruz bırakma, bozuk gıda, nahoş kokuların hakim olduğu hücrelerde hapis, uzun günler uygulanan tecrit cezaları, Şin Bet'in sorgulama merkezi ve Şikma Hapishanesinin rutinleri arasında yer alıyor. İsrail hapishanelerinde Filistinli tutuklulara yönelik rutin işkence ve kötü muamele, resmi bir politika" denildi.

Ağustos 2013 ila Mart 2014 tarihleri arasında 116 Filistinli güvenlik mahkumunun ifadelerine dayanarak hazırlanan raporda, "Araştırma sırasında görüştüğümüz mahkumların çoğu, söz konusu işkencelerin tamamı ya da bir kısmına maruz kalıyor. Merkezlere getirilmeden önce de gözaltı sürecinde, İsrailli askerleri ya da polisleri tarafından uygulanan darp ya da kötü muameleyle karşılaşıyor" ifadelerine yer verildi.

'GÖZALTI SÜRECİ, SORGULAMALARIN BİR PARÇASI'

Raporda, Şikma Hapishanesindeki gözaltı sürecinin daha sonra yaşanan sorgulamaların ayrılmaz bir parçası olduğu, merkezlerde birebir gerçekleştirilen sorgulamalarla paralel gerçekleştirilen gözaltıların, zanlıların bedensel ve ruhsal açıdan zayıflamasını hedeflediğine işaret ederek, kombinasyon içinde yürütülen gözaltı ve sorgulamalarda Filistinli tutuklulara yönelik zaman zaman işkenceye varan tutumun insanlık dışı ve aşağılayıcı olduğu, uluslararası kanunlar ile temel ahlak prensiplerini ihlal ettiği aktarıldı.

İsrail'in sistemli şekilde uyguladığı resmi soruşturma siyasetinin, şiddet ve insan nefsini aşağılamaya dayalı olduğu, tutukluların kalabalık ve temiz olmayan ortamlarda bırakılması, dış dünya ile bağlantılarının kesilmesi gibi insanlık dışı bir gözaltı sürecinin yaşandığı belirtilen raporda şu ifadelere yer verildi:

'ZANLI KELEPÇELENEREK İŞKENCEYE MARUZ BIRAKILIYOR'

"İsrail'in sorgulama sürecinde, zanlının sorgu sandalyesine kelepçelenerek, uzun süre uyumasına izin verilmeden, hakaret, tehdit içerikli söylemlerle, bazen de doğrudan şiddete dayalı bir siyaset izliyor. Ayrıca Askeri mahkemelerdeki hakimler, çok hızlı şekilde gözaltı süresini uzatma kararı alabiliyor. Hatta savcı ve hükümete bağlı hukuk danışmanları, Şin Bet müfettişlerine tam dokunulmazlık hakkı verebiliyor."

Hamoked ve B'Tselem merkezleri, İsrail'den gözaltı süresinin uzatılmaması, gözaltı ve soruşturma sürecinde yaşanan kötü ve insanlık dışı muameleye son verilmesini istedi.

Filistin hükümetinin verilerine göre, İsrail hapishanelerinde 7 binden fazla Filistinli tutuklu bulunuyor. İsrail hapishanelerindeki Filistinli mahkumlara yönelik işkence, kötü muamele ve hak ihlallerinin sadece bir ya da iki hapishane ile sınırlı olmadığı genel bir durum olduğu ifade ediliyor.