İsrail "İdarî Tutuklama" ve Ev Yıkımlarına Hız Verdi!

İsrail "İdarî Tutuklama" ve Ev Yıkımlarına Hız Verdi!

Filistin Esirler Cemiyeti'nden yapılan yazılı açıklamada, İsrail işgal yönetiminin ekim ayı başından itibaren 60 Filistinli için daha “idari tutuklama” kararı çıkardığı ve böylece İsrail hapishanelerindeki Filistinli idarî tutuklu sayısının 400'e ulaştığı

Açıklamada bu durumun, geçen haftalarda Filistinliler aleyhine bir dizi yeni düzenlemeye imza atan Binyamin Netanyahu hükûmetinin uygulamalarının bir neticesi olduğu ifade edildi.

Filistinli Tutuklunun Evi İçin “Yıkım Kararı”

Öte yandan işgal devleti İsrail, Batı Şeria'da yer alan Nablus kentinde iki Yahudi yerleşimcinin öldürülmesi olayına karıştığı iddiasıyla gözaltına aldığı Filistinli Ragıp Alyun'un aynı kentte bulunan evinin yıkılması yönünde karar aldı.

AA muhabirine konuşan Ragıp Alyun'un kardeşi Rami, bu sabah Nablus'un Dahiye Mahallesi'nde bulunan evlerine baskın düzenleyen İsrail işgal askerlerinin, evlerinin yıkım kararına ilişkin yazılı bir belgeyi kendilerine teslim ettiğini söyledi.

Yıkım kararına itiraz edebilmeleri için iki gün süre tanındığını belirten Alyun, “Askerler evimizin yanı sıra kardeşimin dükkânında da aramalar yaptı. Kardeşimin tutuklanmasının üzerinden üç hafta geçti ve bu süre zarfında evimize birçok kez bu tür baskınlar yapıldı.” dedi.

İsrail'in “idarî tutukluluk” adını verdiği uygulamayla, İsrail istihbaratının gizli “güvenlik” bilgilerine dayanarak, Filistinliler 1 ila 6 ay arasında alıkonulabiliyor. Tutuklunun İsrail “güvenliğ”i için tehlike teşkil ettiğine karar verilmesi hâlinde ise askerî hâkim, suç isnadında bile bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.

İsrail “güvenlik” kabinesi, önceki hafta, Filistinlilere yönelik “evlerin yıkılmasında acele edilmesi”, “idarî tutukluluğun çerçevesinin genişletilmesi” ve “güvenliğin artırılması” gibi kararlar almıştı.

Kaynak: Anadolu Ajansı