"İsrail İçin Lübnan'da Yeni Bir Dönem Başladı"

"İsrail İçin Lübnan'da Yeni Bir Dönem Başladı"

Beyrut'un güney banliyösünde Hizbullah tarafından organize edilen bir etkinlik dolayısıyla yaptığı televizyon konuşmasında Seyyid Hasan Nasrallah, "İsrail için Lübnan'da yeni bir dönem başladı.

Beyrut'un güney banliyösünde Hizbullah tarafından organize edilen bir etkinlik dolayısıyla yaptığı televizyon konuşmasında Seyyid Hasan Nasrallah, "İsrail için Lübnan'da yeni bir dönem başladı. Artık istedikleri gibi Lübnan'ın hava sahasına İHA gönderemeyecekler, bu İHA'lar Hizbullah'ın seçtiği zaman ve mekanda düşürülecek." dedi. 
Nasrallah, geçmişte İsrail'e sadece Şeba çiftliklerinde karşılık verildiğini ancak artık bu tür ihlallere tüm Lübnan'da cevap verileceğini ve İsrail'in gönderdiği İHA'ların tamamı olmasa da bazılarının düşürüleceğini belirtti.

İsrail'in Lübnan'a saldırabilmek ve halkını da bu konuda ikna edebilmek için Hizbullah'ın elinde "hassas füze" imalathaneleri olduğu bahanesini uydurduğunu ifade eden Nasrallah, "Nükleer, kimyasal ve uluslararası kanunlara göre yasaklanmış silahlar üreten bir ülkenin gelip de 'Lübnan'daki direnişin elinde hassas füzeler ya da hassas füze imalathaneleri var.' deme hakkı yok. Üstelik bizim füze imalathanemiz yok. Bu, Netanyahu'nun Lübnan'a saldırmak için uydurduğu bir bahanedir." diye konuştu.

Nasrallah, hassas füze imalathaneleri sahibi olduklarında bunu gururla açıklayacaklarını kaydetti.   

İsrail'de yayın yapan Maariv gazetesinin haberine göre ülkenin kuzeyindeki limanların çoğu kapatıldı.


Ordunun Hizbullah'ın bir saldırı başlatması ihtimaline karşı somut önlemler almaya başladığı ifade edilen haberde, yine ülkenin kuzeyinde ana yolların kapatıldığı ve ulaşımı kolaylaştırmak için tali yol açıldığı kaydedildi.

İsrail'in Kanal 13 televizyonu, kuzeyde Suriye ve Lübnan sınırlarına yakın olan Kiryat Shmona Havaalanı'nın da ordudan gelen talimat üzerine kapatıldığını duyurdu.

 Kuzey sınır bölgesinin neredeyse tamamen uçuşa kapatıldığı, deniz kuvvetlerinin alarm durumuna geçtiği ve topların buraya taşındığı belirtildi.

Yemen Devrimi Yüksek Komite Başkanı, Hizbullah Hareketi Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrullah’ın konuşmasını değerlendirerek, “Siyonist rejim, Hizbullah’tan gelecek sert tepkiyi bekleye dursun.” dedi.

Sputnik’in haberine göre, Yemen Devrimi Yüksek Komite Başkanı Muhammed Ali el-Husi, Lübnan Hizbullah Hareketi Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrullah’ın İsrail’in Beyrut’a yönelik saldırılarıyla ilgili açıklamalarına ilişkin olarak sosyal medya twitter hasabı üzerinden şöyle bir yazı paylaştı:

"Siyonist rejim, Hizbullah’tan gelecek sert tepkiyi bekleye dursun. Hizbullah bugün (İsrail'e karşılık vermek için talimat verildiğini ve bunun sahadaki olaylara bağlı olduğunu duyurdu." ifasine yer veildi.

Lübnan Hizbullah Hareketi Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrullah dün yaptığı açıklamasında direnişin kesin olarak İsrail’in saldırılarına karşılık vereceğini duyurmuştu.

Makale / Nasır Kandil / Al-Binaa

 

Direniş lideri Seyyid Hasan Nasrallah’ın, işgal uçaklarının Lübnan hava sahasında uçuşunu engelleyen kararı, savaşın ilk defa hava savunma silahları ile cereyan edeceğinin göstergesidir. Bu silahlar ortaya çıktığı zamandan bu yana kullanılmayı bekliyor.

Bölge orduları arasında stratejik zekâ piramidinin başında yer alan Direnişin bu özelliği, gelişmiş askeri cephaneliğe, kitle imha silahlarına ve donanımlı bir orduya sahip olmasına rağmen işgal ordusuna karşı üstünlük kazanmasını sağladı. Bunun yanı sıra hak davası, güçlü mesajı, maneviyatı, özveri ve feda ruhunun üstünlüğü, kaynakları iyi bir şekilde kullanması, halka sarılması ve dürüstlüğü Direnişin en önemli özelliklerindendir. Cevap verebilecek aracılara sahip olmasına rağmen uygun zamanı kollayarak gösterdiği sabır, tahammül ve yaralarını sarması da Direnişin yetenekleri arasındadır.  

 

Sahip olduğu tüm nitelikli silahlar, işgal ordusu ile arasında süregelen tarihi çatışmada Direnişin yeni niteliksel caydırıcılık denklemi çizmesi için kapıları araladı. Sahadaki bir öfke ya da kriz anında bu nitelikli silahların stoku tek tek kullanılmaz. Tüm meşru sebepler ortaya çıkana ve bu çıkış dengeleri değiştirene kadar beklenir. Bu sayede yeni angajman kuralları çizilir ve yeni caydırıcı aşamanın kapıları açılır.

   

2006 savaşından uzun zaman önce Direnişin tank ve zırhlı araçlara karşı Kornet füzelerine sahip olması ile birlikte, İsrail'in tacizleri azaldı ve Direnişin önüne işgal tanklarını avlamak için yeni bir fırsat doğdu. Bu esnada sınırlı birtakım çatışmalar yaşandı. 2006 savaşı meydana gelene kadar Direnişin silahları konvansiyonel patlayıcılar ve RPG roketlerinden oluşuyordu. Kornet'in ortaya çıkışı, savaşın gidişatının değişmesinde önemli bir rol üstlendi. Bu gidişat İsrail'in kara seçeneğini savaştan çıkardığını duyurmasına kadar ilerledi.

 

Bu durum, İsrail'in gemilerinin Lübnan sularındaki tüm korsanlık eylemlerini sürdürdüğü savaş gemileri karşıtı füzeler ile devam etti. Saar savaş gemisinin imha edilmesi sürprizi, Temmuz savaşının yolundaki değişimin başlangıcıydı. Bu sayede de İsrail'in deniz silahları savaştan çıkarıldı. Direniş lideri Seyyid Hasan Nasrallah'ın, işgal uçaklarının Lübnan hava sahasında uçuşunu engelleyen kararı, savaşın ilk defa hava savunma silahları ile cereyan edeceğinin göstergesidir. Bu silahlar ortaya çıktığı zamandan bu yana kullanılmayı bekliyor. Savaşın yeni evresine geçiş yapmak için uygun zaman beklendi ve İsrail uçaklarının Lübnan hava sahasındaki gezintilerinin devri sona erdi.

 

Seyyid Hasan Nasrallah'ın, Lübnan'ın güneyinde yer alan banliyölere ve Şam'ın güneyine düzenlenen operasyonlara cevap kararı, angajman kurallarında yeni bir ayarlama yapacak olan caydırıcılık denklemlerinin tercümesidir. Bu yanıtın Lübnan ya da İşgal Edilmiş Filistin topraklarında hangi noktadan geleceği hâlâ belirsizliğini koruyor. İşgal rejiminin ordusu ve liderlerinin akılları Direnişin belirleyeceği buluşma anına kadar bu savaş ile meşgul olacaktır. Tıpkı 2015 yılının başında gerçekleşen Kuneytra savaşından sonra olduğu gibi Siyonistler yaklaşan yıpratıcı savaşı bekliyor.

 

Son günlerde, İran'ın nükleer dosyası ile ilgili müzakereler ile meşgul olmasından dolayı, Direnişin yanıt vermeyeceği söylemleri ortaya atılıyor. Nasrallah'ın sarsıcı cevabı, Direnişin İran'ın saati ile çalışmadığını gün gibi gösteriyor. Bu kez, cevap bizi bereketlendirecektir. İran'ın müzakerelerinin Direnişin cevabını etkileyeceği üzerine bahiste bulunanlar at gözlüğü takarak yüzlerini duvara döndürmüşlerdir.

 

 

Çeviri: Merve Soydaş

medyaşafak