İsrail Gazze'ye saldırırken kendi ekonomisini de vurdu

İsrail Gazze'ye saldırırken kendi ekonomisini de vurdu

İsrail ordusunun Gazze’ye düzenlediği saldırı 1943 Filistinlinin hayatına mal olurken, İsrail ekonomisini de olumsuz etkiledi.

Tel Aviv'deki Ben Gurion Havalimanına "güvenlik riski" nedeniyle Temmuz ayında yapılamayan uçak seferleri ve iptal edilen otel rezervasyonları en çok turizm sektörüne darbe vurdu.

Batı Kudüs’te hediyelik eşya dükkanı işleten Edwardo Dwer, İsrail ordusunun Gazze saldırısı başladıktan sonra satışların yüzde 90 oranında düştüğünü söyledi.

AA muhabirine açıklamada bulunan Dwer, “Her birkaç yılda bir benzer bir kriz İsrail ekonomisini olumsuz etkiliyor. Artık bu durumla yaşamayı ve başa çıkmayı öğrendik” dedi.

Son Gazze saldırısının turizm sezonuna gelmesini talihsizlik olarak niteleyen Dwer, bankadan uygun şartlarda kredi talebinde bulanarak bu krizi atlatmaya çalışacağını ifade etti.

İsrail’in Gazze'ye saldırı başlatmasından sonra, Temmuz ve Ağustos aylarına ilişkin toplu olarak yapılan rezervasyonların yüzde 30'u iptal edilmişti.

Kudüs Tur İşletmecileri Derneği Başkanı Sami Ebu Dayyeh, Temmuz ve Ağustos ayları için kendisine ait otellerdeki rezervasyonların yüzde 75’nin iptal edildiğini belirtti.

Kudüs’teki üç otelin sahibi olan Ebu Dayyeh, “Henüz işten eleman çıkarma yoluna başvurmadık ancak mümkün olan en az sayıda kişi ile çalışarak masrafları düşürmeye uğraşıyoruz,” diye konuştu.

İsrail Vergi İdaresi Müdürü Moshe Asher, Gazze saldırısının İsrail ekonomisine zararını gayri safi milli hasıla bazında 1.3 milyar dolar olarak tahmin ettiklerini söylemişti.

AA muhabirinin sorularını cevaplayan Kudüs Ticaret Odası Başkanı Uri Halfon, İsrail hükümetinin Kudüslü esnafa da yardım etmesi gerektiğini söyledi.

İçişleri ve Finans bakanlıkları ile bankalara mektup yazarak, gelir ve katma değer vergilerinin tahsilinin ertelenmesi talebinde bulunduklarını belirten Halfon, “Yüksek teknolojisi ve gelişmiş tarım endüstrisi ile İsrail, güçlü bir ekonomiye sahip. Gazze operasyonunun etkileri geçici olacaktır ve birkaç ay içerisinde ekonomi normale dönecektir” ifadelerini kullandı.

Gazze operasyonunun sadece Yahudi esnafı etkilemediğini belirten Halfon, Mescid-i Aksa’nın da içinde bulunduğu Eski Şehir’e bu yıl çok az sayıda turist geldiğini ve buradaki Arap esnafın da zor durumda olduğunu belirtti.

Batı Kudüs’te kebap dükkanı işleten Türkiye asıllı Yahudi Eli Gezici de işlerin azalmasından şikayet ederek, şunları söyledi:

“ İsrail Gazze’ye saldırdıktan sonra işlerimiz yüzde 80 azaldı. Çünkü turistler gelmedi ve burada yaşayan halk evlerinden dışarı çıkmadı. Hükümet Kudüs’e herhangi bir destekte bulunmuyor, biz de banka kredilerine başvuruyoruz.Gazze ile ilgili herşey normale dönerse ekonomi de birkaç hafta içinde hareketlenir.”

İsrail şekeli Gazze operasyonu başladığından beri 1 dolar : 3,43 dengesini korurken, önceki gün dolar karşısında 2 agarotlluk (İsrail kuruşu) değer kaybederek 1 dolar : 3,45 seviyesini buldu.