İsrail Cumhurbaşkanı İtiraf Etti : İsrail'in Çöküşü Yakın

İsrail Cumhurbaşkanı İtiraf Etti : İsrail'in Çöküşü Yakın

Siyonist rejimin lideri, çöküş zamanının yakın olduğunu kabul ediyor

TERCÜMEHABER /TEVHİDHABER

Siyonist rejimin başı, bu rejimin yasal ve toplumsal bir "çöküşün" eşiğinde olduğunu kabul ettibir televizyon konuşmasında, tüm gruplardan "çılgınlığı" bir kenara bırakıp birbirleriyle iyi geçinmelerini istedi.

Isaac Herzog, Benjamin Netanyahu'nun sağcı hükümeti tarafından sürdürülen tartışmalı yargı reformları nedeniyle "anayasal çöküş" olarak tanımladığı ve olası şiddeti önlemek için bir uzlaşma planı önerdi.

Başlıca rolü genellikle bölünmüş bir toplumu birleştirmek olan İsrail cumhurbaşkanının televizyonda yaptığı ender bir konuşmada, koalisyon milletvekillerine, bazılarının bu hafta başlamayı planladığı parlamentodaki ilk yasama sürecini durdurmaları çağrısı da yer aldı.

İsrail'in siyasi krizi, Netanyahu hükümetinin yargı sistemini dönüştürme planıyla yoğunlaştı.

Netanyahu'yu yargı sistemi ve mahkemeler üzerinde daha fazla kontrol istemekle suçlayan merkez sol muhalefet, haftalardır Cumartesi günleri gösteriler düzenledi ve Knesset (parlamento) toplandığında ülke çapında protesto çağrısında bulundu.

Kendisi de yolsuzluktan yargılanan Netanyahu, reformların İsrailli yetkililer arasında dengeyi yeniden sağlamayı amaçladığını söylüyor.

Herzog, "Anayasal ve sosyal çöküşün eşiğindeyiz" dedi. "Bir çöküşten - ve hatta ciddi bir çöküşten - sadece bir an uzakta olduğumuzu hissediyorum - hepimiz hissediyoruz."

Cumartesi günü, on binlerce insan üst üste altıncı haftadır hükümeti protesto etti. Hükümetin yargı sisteminde köklü değişikliklere gitme kararını "İsrail demokrasisine" bir saldırı olarak görüyorlar. Muhalefet Pazartesi günü (bugün) ülke çapında grev çağrısı yaptı.

Sağcı ve radikal İsrail hükümeti, bu reformların yargı sisteminin aşırı yetkilerini azaltmak için gerekli olduğunu söylüyor.