İsrail: "Bedel Ödemeyiz"

İsrail: "Bedel Ödemeyiz"

Netanyahu, Filistin ile barış görüşmelerini sürdürmeye hazır olduklarını ancak bunun için herhangi bir bedel ödemeyeceklerini söyledi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu bakanlar kurulu toplantısında yaptığı açıklamada ayrıca, Filistin tarafının uluslararası kuruluşlara üyelik başvurusu yapması halinde İsrail’in kendi adımlarıyla buna cevap vereceğini  belirtti.

İsrail ile Filistin arasında ABD’nin arabuluculuğunda başlayan ve 29 Nisan’da süresi dolacak müzakerelerdeki kriz devam ediyor.

Görüşmeler, İsrail’in 29 Mart’ta serbest bırakılması öngörülen Filistinli mahkûmların dördüncü grubunun serbest bırakılma kararını iptal etmesinin ardından çıkmaza girmişti.

 

İsrail, görüşmelerde somut ilerlemenin sağlanabilmesi için İsrail'in Yahudi kimliğinin kabul edilmesini şart koşuyor. Filistin tarafı İsrail nüfusunun dörtte birini oluşturan Arapların, Yahudi kimlikli bir devlette söz hakkına sahip olamayacağını ve İsrail'in bu yolla işgale meşruiyet kazandıracağını ileri sürerek bu koşula karşı çıkıyor.

Filistin tarafı, 1993'teki Oslo Kararları'na dayanarak bölgede iki devletli çözümün, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki Filistin topraklarında Yahudi yerleşimlerinin durdurulmasının ve ülkelerini terk etmiş Filistinli mültecilerin dönüş hakkının masaya yatırılmasını istiyor.

İsrail - Filistin barış müzakereleri üç yıllık aradan sonra ABD’nin arabuluculuğuyla Temmuz 2013’te yeniden başladı.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry son olarak İsrail ve Filistin arasındaki barış görüşmelerinin 'kırılma' noktasında olduğunu belirterek tarafları 'sürecin çökmesini engellemeye' çağırmıştı.

Kaynak: Al Jazeera ve Reuters