İsrail Başsavcısından Tarihi İtiraf

İsrail Başsavcısından Tarihi İtiraf

İsrailli eski bir başsavcı itiraf ediyor: İsrail bir apartheid devletidir

İsrail'in eski başsavcısı Michael Benyair, İrlanda'nın "The Journal" gazetesinde yayınlanan bir makalesinde, İsrail'in zaten bir "apartheid rejimine" dayandığını söyleyerek Uluslararası Af Örgütü'nün bu konudaki raporuna katılıyor.

İsrail'in eski başsavcısı ve İsrail Yüksek Mahkemesi'nde yargıç vekili olan Benyair, "Ülkemin artık bir apartheid rejimi haline geldiğini kabul etmekten büyük üzüntü duyuyorum" dedi.

Benyair, İsrail Savaş Bakanlığı'nın Filistinli sivil toplum örgütlerini yanlış terörist olarak tanımlamasının kanıtladığı gibi, İsrail'de apartheid'e direnme girişimlerinin yakından izlenmesini veya suç sayılmasını kınadı.

Eski Başsavcı, işgalin "kalıcı bir gerçek" olduğunu ve başka türlü bir sonuca varmanın imkansızlığını vurgulayarak, bunun "iki farklı halkın eşit olmayan haklarla yaşadığı tek devlet gerçeğini gösterdiği" tespitinde bulundu.

İsrail'in uluslararası hukuku ihlal ederek, işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te uyguladığı ayrımcı yerleşim politikalara da dikkati çeken Benyair, şunları kaydetti:

"Uluslararası hukuku ihlal eden İsrail, 650 binden fazla Yahudi vatandaşını Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki yerleşim birimlerinde yaşamaları için transfer etti. Bu yerleşimler, Filistin köylerini çevreleyen alanlarda, Filistin topluluklarını kasıtlı olarak birbirinden ayırarak, nihayetinde bitişik bir Filistin devleti olasılığını önlemek için kuruluyor. Doğu Kudüs'teki ayrımcı mülkiyet yasaları, devlet destekli bir şehri Yahudileştirme politikasıyla Filistinlileri evlerinden çıkmaya zorluyor."