'İsrail ABD'nin desteği ile Kürdistan kurmak istiyor'

'İsrail ABD'nin desteği ile Kürdistan kurmak istiyor'

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in Kaşan Temsilcisi, “İsrail’in, İran sınırlarını da kapsayan bir Kürdistan devleti kurma planı” olduğunu belirtti.

Rudaw'ın haberine göre, Hamaney'in Kaşan ilindeki temsilcisi Abdulnebi Nemazi, dünkü Cuma hutbesinde, “Suud ailesinin İsrail ile gizli ilişkileri var. Şimdilerde ise İsrail Araplar'la diyalog kurmak peşinde. Geçtiğimiz günlerde İsrail Dışişleri Bakanlığı bütün Arap ülkeleriyle iletişim kurabileceğini açıkça duyurdu” dedi.

İranlı yetkili, “İsrail'in Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) desteği ile İran ve Türkiye topraklarını da içine alan bir Kürt devleti kurmayı planladığını” belirtti.

Peşmergeler de Tahran'ın hedefi

Nemazi'nin Cuma hutbesinin bir diğer başlığı ise, peşmergeler oldu.

Abdulnebi Nemazi, Kürdistan Bölgesi sınırları içerisinde yaşayan Araplar'ın peşmergeler tarafından taciz edilip, evlerinden ayrılmaya zorlandıklarını iddia etti.

Bununla da yetinmeyen Nemazi, Araplar'ın işyerleri ve evlerinin yağmalanıp ateşe verildiğini de öne sürdü.

Kürdistan Bölgesi Mesud Barzani'nin geçtiğimiz hafta parlamento ve hükümette yer alan parti temsilcileriyle referandum için komisyon kurulması kararını almıştı.

Gelişmenin hemen ardından İran Cumhurbaşkanı Uluslararası İlişkiler Danışmanı Ali Akber Vilayeti, yine “İsrail'in desteğinden” sözederek, bağımsız Kürdistan için, “Böyle bir şey yaşanmayacak” demişti.

Arap aşiretlerinden yalanlama

Güney Kürdistan'ın Mahmur bölgesinde bulunan Arap aşiretlerinin reisleri Uluslararası Af Örgütü'nün (Amnesty International) “Peşmerge Güçlerinin planlı bir şekilde tahribat yaptığı” yönündeki iddiasını yalanladı.

Mahmur'da 26 Ocak'ta bir basın toplantısı düzenleyen aşiret reisleri, Peşmerge Güçleri'nin, can güvenliğinden dolayı bölgedeki Arap nüfusu güvenli yerlere tahliye ettiğini ve bütün ihtyaçlarının sağlandığını belirtmişti.

Lıhebi Aşireti Reisi Şeyh Taha, “Eğer peşmergeler olmazsa Araplar da olmaz, çünkü köylerimiz IŞİD'in işgali altında” dedi.

Şeyh Taha, “IŞİD bölgede bulunan köyleri bombalarla yok etti. Kurtarılan köyler de koalisyona ait savaş uçakları tarafından gerçekleştirilen bombardıman sonucu tahrip oldu” diye konuşmuştu.

Sünni milis gücü Sahve'nin komutanı Faris Abdullah da, Uluslararası Af Örgütü'nün sözkonusu raporunu kınayarak, peşmergelerin Arap aşiretlerini koruduğunu vuruguladı.

Bakanlık yalanlamıştı

Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yaver, “Uluslararası Af Örgütü'nün raporu tamamen asılsızdır. Peşmerge Güçleri'ne iftira atılıyor” demişti.

Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri,  sözkonusu iddaların, IŞİD'e bağlı kişiler tarafından öne sürüldüğünü söylemişti. 

Af Örgütü'nün iddiası

Uluslararası Af Örgütü, Peşmerge Güçleri ile milis grupların bölgedeki Araplar'ı uzaklaştırmak için binlerce evi planlı bir şekilde yıktığını iddia etmişti.

Af Örgütü'nün raporunda, “Kürtler'in, IŞİD'i desteklediklerini düşündüğü Araplar'ı cezalandırma ve ülkedeki tartışmalı topraklarda kontrolü ele geçirme amacında olabileceği” yorumu yapılmıştı.