İslami Cihat Hareketinden Ateşkeş Açıklaması

İslami Cihat Hareketinden Ateşkeş Açıklaması

İslami Cihat: Ateşkes fikirlerini değerlendiriyoruz/terörü durdurma şartından geri kalmayacağız

İslami Cihad Hareketi, Mısır heyetinin ateşkesin sağlanmasına ilişkin çeşitli fikirler aldığını ve bunu Gazze'de incelediğini duyurdu. Bu arada, İbranice yayın yapan resmi bir kanal dün gece Mısır'ın İsrail'e Gazze Şeridi'nde yeni bir ateşkes teklifinde bulunduğunu duyurdu.

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre İslami Cihad hareketinin liderlerinden Ehsan Ataya, bu heyete birçok teklif sunulduğunu ve şu anda değerlendirdiklerini vurguladı.

İslami Cihad hareketinin ateşkesi İsrail'in terör politikasını durdurma taahhüdüne bağlamaya çalıştığını da sözlerine ekleyen Attaya, İsrail'in terör saldırılarına verilecek güçlü karşılıkların sahadaki güç dengelerini güçlendireceğini vurguladı.

Middle East News'e göre, Gazze Şeridi'ndeki silahlı grupların savaşı akıllıca yönettiğini ve İslami Cihad hareketinin çatışmanın süresiyle ilgili bir sorunu olmadığını söyledi.

Attaya, İsrail'in taahhütlerine bağlı kalmaktan kaçınmaya ve hiçbir koşula bağlı kalmamaya niyetli olduğunu söyledi.

Aynı zamanda "Kan" kanalı, Filistin "İslami Cihat" hareketinin askeri kolu Kudüs taburlarında operasyon subayı olan Ayad el-Hasani'nin öldürülmesinin ardından Mısır'ın yeni bir ateşkes taslağı sunduğunu bildirdi.

Kanal, İsrail'in Mısır'ın önerisine henüz yanıt vermediğini, belki de "İslami Cihad" yanıtını beklediğini de sözlerine ekledi.

İsmi açıklanmayan üst düzey bir İsrailli güvenlik yetkilisinden alıntı yapan kanal, "Sanırım ateşkes yolundayız, ancak acelemiz yok." dedi

Öte yandan İsrail resmi medyası, 13 saatlik sükûnetin ardından gerginliğin yeniden başlamasıyla birlikte İsrail'in Mısır'a gönderdiği mesajla ateşkes müzakerelerini askıya aldığını duyurdu.

Bu medya, bilgili kaynaklardan alıntı yaparak, Mısır ile tüm iletişim hatlarının kesildiğini bildirdi.

Cuma sabahı üst düzey bir Filistinli kaynak, İslami Cihat Hareketi'nin siyasi daire başkanı "Muhammed el-Hindi"nin Perşembe günü Kahire'ye geldiğini ve Gazze'deki gerilimi azaltmak için bir çözüm bulmak amacıyla yapılan görüşmelere katıldığını doğruladı. .

Bu kaynak, bu müzakerelerdeki temel sorunun, İslami Cihad'ın İsrail'den hareketin liderlerini öldürme politikasına son vermesi konusunda bir garanti almak istemesi ve İsrail'in şu ana kadar böyle bir taahhütte bulunmaya istekli olmaması olduğunu ekledi.

Bu arada İslami Cihad hareketinin ismi açıklanmayan liderlerinden biri Al Jazeera'ya, çatışmaların sürmesi halinde direniş güçlerinin herkesi şaşırtacak ölçüde gerilimi yükseltme kabiliyetine sahip olduğunu söyledi.

Salı sabahından bu yana Gazze Şeridi, altısı çocuk ve dördü kadın olmak üzere 33 Filistinlinin ve İslami Cihat hareketi Kudüs askeri kanadının altı üst düzey komutanının şehit edilmesiyle sonuçlanan gerilim ve çatışmalara sahne oluyor.

Gazze Şeridi'ndeki gerilimi düşürmeye yönelik uluslararası çabalar henüz sonuç vermedi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Kudüs komutanlarına yönelik suikastı açıklarken, İsrail'in hem taarruz hem de savunma sektörlerinde savaş yürüttüğünü söyledi ve savunma sistemlerinin, Kudüs semalarında bir roketi başarıyla imha edebildiğini iddia etti.

İsrail resmi medyası da Netanyahu ile İsrail Savaş Bakanı Yoav Galant'ın Gazze Şeridi'ndeki güvenlik durumunu değerlendirmek üzere yaptıkları görüşmenin ardından İslami Cihat hareketine gerektiği kadar askeri saldırı başlatma kararı aldığını duyurdu.

Kaynak: TEVHİDHABER