IŞİD saldırısını Bağdadi yönetti iddiası

IŞİD saldırısını Bağdadi yönetti iddiası

Irak'ta terör örgütü IŞİD'in, Peşmergeye ağır kayıp verdiği Güver saldırısını Ebubekir el-Bağdadi'nin yönettiği ileri sürüldü.

Irak'ta terör örgütü IŞİD'in, Peşmergeye ağır kayıp  verdiği Güver saldırısını Ebubekir el-Bağdadi'nin yönettiği ileri sürüldü. 
 
Mahmur ve Güver Cepheleri Peşmerge Komutanı Sirvan Barzani yaptığı  açıklamada, "IŞİD'in dün gece Güver'e gerçekleştirdiği saldırıyı örgütün lideri  Ebubekir el-Bağdadi yönetti. Örgüt militanları, köprünün olmadığı Dicle Nehri'ni  sallarla geçmişler. Bölgedeki Sünni Arap köylülerin, IŞİD'e destek verdiğini  düşünüyoruz. Yaklaşık 500 militan, Güver'den Sultan Abdullah'a kadar uzanan 30  kilometrelik cephede saldırıya geçti" dedi. 
 
Güver'i ele geçiren örgütün, yerel halka yönelik katliama giriştiğini  ve kadınları esir aldığını aktaran Barzani, Peşmergenin müdahalesiyle nahiyenin  geri alındığını kaydetti. 
 
Bölgedeki Peşmerge komutanlarından Necat Ali de AA muhabirine yaptığı  değerlendirmede Peşmerge güçleri yetişene kadar IŞİD militanlarının, bir süre  kontrollerinde tuttukları Güver'de bazı erkekleri öldürdüğünü, kadınları ise  kaçırdığını söyledi. 
 
Başka bir Peşmerge komutanı Ali Hüseyin ise IŞİD'in sürekli geceleri  saldırarak, güvenlik güçlerine daha fazla zarar vermeyi amaçladığına işaret  ederek, "Dün geceki saldırı da bu amaçla yapıldı. Biz başka bölgelerin kontrolünü  sağlamaya çalışırken onlar, Güver'e de saldırdı ve nahiyeyi ele geçirdi. Sirvan  Barzani'yle birlikte güçlerimizi buraya yönlendirdik ve göğüs göğüse yapılan  çatışmalardan sonra nahiyeyi kontrol etmeyi başardık. Doğrusu çok şiddetli ve  ağır bir savaş oldu" diye konuştu. 
 
IŞİD'den böyle bir saldırı beklemediklerini vurgulayan Hüseyin,  "Aldığımız bilgilere göre 100-150 civarındaki IŞİD militanı, sallarla nehrin bu  tarafına geçmişler. Kaçarken de tekrar aynı yolu takip ettikleri için nehirde  boğulanlar oldu. Tabii biz böyle bir saldırıyı beklemiyorduk ve bir anda birkaç  cephede savaşmak durumunda kaldık" görüşünü dile getirdi. 
 
Peşmerge yetkilisi Reşad Hıdır da Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Usame  Nuceyfi ve Savunma Bakanı Halit Ubeydi'nin, iki gündür Musul civarındaki  karargahları ziyaret ettiğine dikkati çekerek, söz konusu IŞİD saldırılarının bu  ziyarete bir misilleme olduğunu iddia etti. 
 
Peşmergeye karşı aylardır savunmada olan IŞİD militanları, dün gece  ilk kez Erbil'in 45 kilometre güneybatısında bulunan Güver nahiyesinde saldırıya  geçti. Kötü hava koşullarından faydalanan IŞİD'in saldırısında 30 Peşmergenin  hayatını kaybettiği, 42'sinin de yaralandığı belirtildi. IŞİD'in söz konusu  saldırıyı gerçekleştirirken bölgedeki Sünni Arap köylülerden destek aldığı öne  sürüldü. IŞİD saldırısı, örgütün hala gücünü koruduğu ve Kürt Bölgesel Yönetimi  için ciddi bir tehdit olmaya devam ettiği şeklinde değerlendirildi.