Irkçı Siyonist Ben - Gvir  Yahudi Teröristleri Böyle Savundu

Irkçı Siyonist Ben - Gvir Yahudi Teröristleri Böyle Savundu

İsrail: Aşırı sağcı bakan Filistinli gencin öldürülmesinin ardından 'Yahudi teröristi' savundu

İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, 19 yaşındaki Filistinli Kusay Jamal Matan'ın öldürülmesinin ardından işgal altındaki Batı Şeria'da Filistinlilere terör saldırısı düzenlemekle suçlanan bir Yahudi yerleşimciyi destekledi.

İki yasadışı İsrailli yerleşimci, Cuma günü Ramallah'ın doğusundaki Batı Şeria'nın Burka köyünde Matan'ı vurdukları şüphesiyle tutuklu bulunuyor. Bir güvenlik yetkilisi, Ramat Migron karakolundan aşırı sağcı aktivistler olduklarını söyledi. Haaretz'de bildirilen ölümcül olayın ayrıntılarına göre Matan dört el ateş edildi .

ABD, Washington ile Tel-Aviv arasındaki gergin ilişkileri gösteren alışılmadık derecede keskin bir dille, olayı İsrailli yerleşimciler tarafından işlenen terörizm olarak kınadı. ABD Dışişleri Bakanlığı Cumartesi günü geç saatlerde yaptığı açıklamada, "İsrailli aşırılık yanlısı yerleşimcilerin 19 yaşındaki bir Filistinliyi öldüren dünkü terör saldırısını şiddetle kınıyoruz" dedi ve "tam hesap verebilirlik ve adalet" çağrısında bulundu.

Eski İsrail Savunma Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Benny Gantz da ABD'yi tekrarlayarak, saldırıyı bir terör olayı olarak nitelendirdi. Gantz'ın "Tehlikeli Yahudi milliyetçi terörizmi gözlerimizin önünde gelişiyor" dediği bildirildi. İsrail güvenlik teşkilatı Shin Bet de "Yahudi terörünün" yükselişiyle ilgili bir uyarı yayınladı . Teşkilatın yöneticisi Ronen Bar'ın, Başbakan Binyamin Netanyahu'ya Yahudi terörünün Filistin terörünün alevlerini körüklediğini söylediği bildirildi.

Ancak Ben-Gvir dün, "kendini taş atmaya karşı savunan birinin madalya alması gerektiğini" söyleyerek zanlıları savundu . Daha önce Twitter olarak bilinen X'te yayınlanan ayrı bir mesajda Ben-Gvir, tutuklanan İsrailli yerleşimcilerin cinayet zanlıları olduğunu öne sürdüğü için İsrail medyasına ateş püskürdü. Aşırı sağcı bakan, "Kendisini ve başkalarını Filistinliler tarafından öldürülmekten koruyan bir Yahudi, cinayet zanlısı değil, benden tam destek alacak bir kahramandır" dedi.