İran'dan ABD'ye: Sözünüzü Tutun

İran'dan ABD'ye: Sözünüzü Tutun

İran, ABD Hazine Bakanlığı tarafından ülkesine yönelik açıklanan yeni uygulamayı "yaptırım" olarak değerlendirerek tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Merziye Afham, basına yaptığı açıklamada, "ABD'nin İran'a uyguladığı son ambargo, bu ülkenin Cenevre anlaşmasındaki verdiği sözlerle uyuşmamaktadır. Bu ambargo, tamamen siyasi ve ABD'nin iç siyasetine yönelik propagandadır" ifadelerini kullandı.
Bu tür uygulamaların ülkesini etkilemeyeceğini öne süren Afham, "5+1 ülkeleriyle yürütülen nükleer müzakereler, 15 Ocak'ta Avusturya'nın Cenevre kentinde dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde devam edecektir" diye konuştu.
Öte yandan, bazı medya organlarında yer alan, "CIA adına casusluk yaptığı" iddiasıyla İran'da tutuklanarak idam cezasına çarptırılan Emir Mirzayi Hikmeti'nin, Amerika'daki İranlı tutuklularla takas edileceğine ilişkin haberlere yönelik soruya Afham, "Bu konuda bize ulaşmış herhangi bir talep bulunmamaktadır. Bazı haber ajanslarında geçtiği üzere ABD makamları da bu konunun doğru olmadığını açıklamıştır" şeklinde cevap verdi.
ABD Hazine Bakanlığı tarafından dün yapılan açıklamada, "İran devletine yardım etmek, dolar transferinde bulunmak ve insan hakları ihlallerini desteklemek" iddiasıyla 6'sı İranlı, 1'i Afganistanlı 7 kişi ve iki şirkete ambargo uygulanacağını duyurmuş, bu kararın nükleer müzakereler sürecinde yeni bir ambargo olmadığı, var olanın yaptırımların uygulanması niteliğinde olduğu savunulmuştu.