İran ve Rusya Yeni Bir Analaşama İmzaladı

İran ve Rusya Yeni Bir Analaşama İmzaladı

İran ve Rusya, güvenlik ve kolluk kuvvetleri işbirliğini desteklemek için MoU imzaladı

Anadolu Ajansı'nın haberine göre İran polisi ve Rus Ulusal Muhafızları, güvenlik ve kolluk kuvvetleri arasındaki sinerjiyi artırmayı amaçlayan uzun vadeli bir işbirliği anlaşması imzaladı .

Mutabakat Muhtırası (MoU), İran Emniyet Kuvvetleri Komutanı Ahmed-Rıza Radan ile Rusya Ulusal Muhafızları Başkanı Viktor Zolotov arasında Moskova'da imzalandı.

Yeni atanan İran Polis Şefi, Tahran ile Moskova arasında büyüyen işbirliğinin ortasında, ilk yurt dışı gezisi için Salı günü Rusya'nın başkentine geldi.

Radan, ziyaretinin İran ile Rusya arasında özellikle terör, uyuşturucu ve organize suçla mücadele alanlarında daha derin bir güvenlik işbirliği için bir fasıl açmasını beklediğini söyledi.

İran devlet haber ajansı IRNA'ya göre MoU, iki taraf arasındaki güvenlik ve kolluk işbirliğinin genişletilmesi ve güvensizliği körükleyen faktörlerle başa çıkma konusunda deneyimlerin paylaşılması çağrısında bulunuyor.

IRNA'nın bildirdiğine göre, Çarşamba günü erken saatlerde Radan, Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolai Patrushev ile bir toplantı yaptı ve her iki yetkili de terör, organize suç ve uyuşturucu, silah ve mühimmat kaçakçılığıyla mücadelede ikili işbirliğini ilerletme konusunda anlaştılar .

Her ikisi de Batı yaptırımları altında sendeleyen İran ve Rusya, son yıllarda her türlü hava koşulunda müttefik olarak ortaya çıktı ve güvenlik de dahil olmak üzere çeşitli alanlarda işbirliğini artırdı.

İran, Batılı ülkeler tarafından, ABD ve müttefiklerinin geçen yıldan bu yana hem Tahran'a hem de Moskova'ya bir dizi yaptırım uyguladığı Ukrayna savaşında kullanılmak üzere Rusya'ya insansız hava aracı sağlamakla suçlanıyor.

İran Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı General Mohammad Hossein Bagheri, günün erken saatlerinde Rusya Savunma Bakanı Sergei Shoigu ile paramiliter Wagner Grubu'nun başarısız silahlı isyanı da dahil olmak üzere son gelişmeler hakkında konuştu.

Devlet medyasının bildirdiğine göre, iki yetkili iki ülke arasındaki savunma işbirliğini güçlendirme çağrısında bulundu.

Wagner Grubu'nun Rusya'daki eylemlerinin ardından iki ülke cumhurbaşkanları ve dışişleri bakanları da birbirleriyle görüştü.

Cumhurbaşkanı İbrahim Raisi, Pazartesi günü Rus mevkidaşı Vladimir Putin ile yaptığı bir telefon görüşmesinde, İran'ın Rusya'nın "ulusal egemenliğine" verdiği desteği yineledi.