İran : Suudi Arabistan ile Müzakereler Askıya Alındı

İran : Suudi Arabistan ile Müzakereler Askıya Alındı

İran, birdenbire ve açık nedenler açıklamadan, Suudi Arabistan ile müzakerelerin geçici olarak askıya alındığını resmen ve tek taraflı olarak ilan etti.

TERCÜMEHABER /TEVHİDHABER

Tahran - Reuters: Tahran'daki karar alma çevrelerine yakın bir internet sitesi, İran'ın Suudi Arabistan ile müzakereleri Pazar günü, iki tarafın Irak'ta yeni bir müzakere turuna başlamadan iki gün önce askıya aldığını bildirdi.

Haber ajansı, "Nornews" internet sitesinde Tahran'daki yetkililerin gerekçelerini açıklamadan Riyad ile görüşmeleri askıya aldığını aktardı.
Ajans, siteyi İran'daki en yüksek güvenlik aygıtına ait bir site olarak nitelendirdi.
Cumartesi günü, Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, ülkesinin önümüzdeki Çarşamba günü yeni bir Suudi-İran müzakere turuna ev sahipliği yapacağını söylemişti .

Diplomatlar, İran ile Suudi Arabistan arasında doğrudan kanalların açılmasının, bölgeyi savaşın eşiğine getiren yıllarca süren düşmanlıkların ardından Orta Doğu'daki gerilimleri hafifletmenin bir işareti olduğunu umuyorlar.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Saeed Khatibzadeh, "Suudi Arabistan bölgede önemli bir ülkedir ve farklılıklarımız iki ülke arasındaki ilişkileri engellememelidir" diyerek, "Bu ilişkilerden çıkar sağlayanlar bölge halkları ve ülkelerdir. demişti

Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Salman geçenlerde - Amerikan dergisi "The Atlantic"e - İranlılar "komşumuzdur ve sonsuza dek komşumuz olarak kalacaklar. Onlardan kurtulamayız ve onlar da onlarda bizden kurtulamaz" dedi. Biz; Bu yüzden işleri yoluna koymak ve bir arada yaşamanın yollarını bulmak daha iyi demişti