İran, Suudi Arabistan ile Anlaşma İmzaladı

İran, Suudi Arabistan ile Anlaşma İmzaladı

İran, Suudi Arabistan da dahil olmak üzere bir dizi komşu ülkeyle güvenlik işbirliği anlaşmaları imzaladığını açıkladı.

TERCÜMEHABER /TEVHİDHABER

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Ali Reza Enayati, Pazartesi günü El Cezire uydu kanalına verdiği röportajda, Suudi Arabistan ile önceki diyalog turlarında ilerleme kaydedildiğini söyledi.

"İlişkileri yeniden canlandırmak için kapılar açık ve bizimle diyalog için Suudilerin uzattığı ellere başvuruyoruz" dedi.

İranlı yetkili, daha fazla ayrıntı vermeden, "Suudi Arabistan da dahil olmak üzere bazı komşu ülkelerle güvenlik anlaşmaları imzaladık" dedi.

Geçen Çarşamba, İran Dışişleri Bakanı Hossein Amir Abdollahian, Suudi mevkidaşı Faysal bin Farhan ile geçen ay Ürdün'de düzenlenen Bağdat-2 zirvesinin oturum aralarında "dostça bir görüşme" yapıldığını duyurdu.

Abdullahian, Suudi dışişleri bakanının "ülkesinin İran ile diyaloğu sürdürmeye hazır olduğunu doğruladığını" söyledi.

İran ile Suudi Arabistan arasındaki doğrudan görüşmeler, Irak'ın arabuluculuğunda Nisan 2021'de başladı. İlişkileri geliştirmek amacıyla ve o zamandan beri, aralarında Riyad'da seçkin ilişkileri olan eski Başbakan "Mustafa Al-Kadhimi" nin doğrudan himayesinde başkent Bağdat'ta 5 tur diyalog görüşmeleri gerçekleşti.

İki ülke arasındaki ilişkiler 2016'nın başından beri kopmuş durumda. 1979'da İran devriminin patlak vermesinden bu yana Suudi Arabistan, İran'ı bölgedeki rakibi olarak görüyor.