İran, Suriye'de Güvenli Bölgeye Karşı

İran, Suriye'de Güvenli Bölgeye Karşı

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Afham, Suriye sınırında güvenli bölge oluşturulmasına karşı olduklarını açıkladı

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Merziye Afham, Suriye sınırında güvenli bölge oluşturulmasının uluslararası kurallara aykırı olduğunu iddia ederek, İran'ın buna karşı çıktığını söyledi.
Dışişleri Bakanlığının haftalık basın toplantısında gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Afham, "Suriye'nin egemenliğine zarar verecek her eyleme karşı olduğumuzu açık bir dille ifade ettik. Bu konu uluslararası kurallara aykırıdır" iddiasında bulundu.
Afham, güvenli bölge oluşturulması ve Türkiye'nin sınırlarındaki güvenliği sağlamaya yönelik kendi topraklarında aldığı tedbirlerin iki ayrı konu olduğunu olduğunu savundu.
Sözcü Afham, Türkiye'deki terör olaylarıyla ilgili İran vatandaşlarına Türkiye'ye kara yoluyla seyahat edilmemesi uyarısı yapıldığını ve Türkiye'nin de konuya gerekli önemi gösterdiğini kaydetti.
İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'in ertelenen Türkiye ziyareti hakkında da değerlendirmede bulunan Afham, Zarif'in uygun bir zamanda Türkiye'ye geleceğini kaydetti. Afham, ziyaretin hem Zarif hem de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun gündeminde olduğunu belirterek, "İki bakanın programına uygun bir vakitte bu ziyaret kesinlikle yapılacak" dedi.
ABD'DE TUTUKLU İRANLILAR
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Afham, 19 İran vatandaşının yaptırımları ihlal ettiği gerekçesiyle ABD'de tutuklu bulunduğunu hatırlatarak, "ABD ve Amerikan yargı mercilerinden bu kişilerin tutukluluklarının sona erdirilmesini istiyoruz" dedi.
İran'da casusluk yaptığı gerekçesiyle tutuklu bulunan Washington Post muhabiri Amerikan vatandaşı Jason Rızaiyan'ın yargılandığı davada çıkacak kararın beklendiği bu günlerde ABD'de tutuklu bulunan İran vatandaşlarının basın toplantısında gündeme gelmesi dikkati çekti.
Bir süre önce Batı medyasında, İran'da tutuklu bulunan Rızaiyan ve ABD hapishanelerindeki İran vatandaşlarının takas edileceği iddiaları yer almış ancak İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hasan Kaşkavi bu iddiaları yalanlamıştı.
Washington Post gazetesinin Tahran muhabiri İran doğumlu ABD vatandaşı Rızaiyan, 22 Temmuz 2014'te eşi Yegane Salihi ve bir arkadaşıyla gözaltına alınmıştı. Daha sonra Salihi ve arkadaşı serbest bırakılmış ancak Rızaiyan tutuklanmıştı.