İran İle Taliban Arasında Görüşme

İran İle Taliban Arasında Görüşme

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Amir Abdollahian, İran'ın Hermand Nehri'nin sınır sularındaki hakkı ve iki ülke arasındaki ikili işbirliğini görüşmek üzere Afganistan Dışişleri Bakanı Amirkhan Muttaki ile telefonda görüştü.

Bu telefon görüşmesinde Amir Abdollahian , Hermand Nehri'nde son zamanlarda yağan yağmurlara ve akan sulara atıfta bulunarak, suyun İslam Cumhuriyeti'ne ulaşmasının ve İran'ın talebinin karşılanmasının önünde yapay bir engel olmaması ümidini dile getirdi.

İran'a su hakkının verilmesi, Afgan yönetim otoritesinin İran'a karşı uluslararası yükümlülüklerini yerine getirme taahhütlerinin kapsamının önemli bir göstergesidir.

İran halkının ve Sistan ve Belucistan Eyaleti temsilcilerinin Dışişleri Bakanlığı'nın İslami Danışma Meclisi'ndeki ciddi talebine değinerek, şunları kaydetti: ciddi anlamda iki ülke arasındaki diğer işbirliği alanlarında da olumsuz etkileri olacaktır.

İran Enerji Bakanlığı'ndan üst düzey bir heyet, mevcut engelleri görüşmek ve ortadan kaldırmak ve İran'ın su hakkı konusunda Afgan makamlarıyla istişare etmek için yakında Afganistan'a gidecek" dedi.

Amir Abdollahian, İran İslam Cumhuriyeti'ndeki özel sektör aktivistlerinin Afgan ekonomisine katılma konusundaki ilgisine ilişkin açıklamasının bir başka boyutunda şunları söyledi: İran, özel sektörünün Afganistan'daki varlığını ve faaliyetlerini destekler ve aynı zamanda, Afgan yetkililerinin Afganistan ekonomisindeki faaliyetlerinin önemi nedeniyle Afganistan'daki İranlı ekonomik aktivistleri desteklemelerini beklemektedir.

Afganistan Dışişleri Bakan Vekili Amir Khan Muttaki, bu telefon görüşmesinde, iki ülke arasındaki ilişkilerin kardeşçe olduğunu ve Afgan halkına yardım etmeyi amaçladığını söyledi.

İran Enerji Bakanlığı heyetinin Kabil'e yaptığı ziyareti memnuniyetle karşılayarak şunları söyledi: "İran'ın Hermand Nehri'nin suları üzerindeki haklarına bağlıyız... Su bulununca İran'a yönlendireceğiz.

Buna karşılık Amir Abdollahian, "Ortak bir teknik ve pratik ekip oluşturarak, sınırın her iki tarafındaki insanların su israfından zarar görmemesi için nehrin rotasını yeniden düzenleyebiliriz" dedi.

Amir Khan Muttaki, Afgan Tarım Bakanlığı'ndan bir heyetin yakında Tahran'ı ziyaret edeceğini doğrulayarak, iki ülke arasındaki işbirliğinin mümkün olduğunca geliştirilmesi çağrısında bulundu.

Afganistan Dışişleri Bakanlığı Maslahatgüzarı da Afganistan'la ilgili son Taşkent toplantısına ilişkin değerlendirmesini açıkladı.

Kaynak:Haber Kaynağı