İran ile Suudi Arabistan  Arasında Yeni Gelişme

İran ile Suudi Arabistan Arasında Yeni Gelişme

İran, Çin komisyoncuları anlaşmasının ardından Suudi Arabistan Kralı Selman'ı Tahran'a davet etti

İran , Çin'in iki bölgesel rakip arasında on yıllardır süren düşmanlığı sona erdirmek için bir anlaşmaya arabuluculuk yapmasının ardından Suudi Arabistan Kralı Selman'ı Tahran'ı ziyaret etmesi için resmen davet etti .

Orta Doğu'daki çatışmaları körükleyen yıllarca süren düşmanlığın ardından İran ve Suudi Arabistan, diplomatik ayrışmalarına son verme ve Mart ayında diplomatik misyonlarını yeniden açma konusunda anlaştılar .

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, ABD'yi kenarda bırakan sürpriz anlaşmanın arabuluculuğuna yardım etti .

Riyad ile Tahran arasındaki diplomatik ilişkiler, Suudi Arabistan'ın 2016'da Suudi monarşisini eleştiren Şii din adamı Nimr al-Nimr ve düzinelerce destekçisini idam etmesinden bu yana gerilmişti.


İnfazın ardından İranlı protestocuların Suudi Arabistan'ın Tahran büyükelçiliğine düzenlediği saldırılar, Riyad'ın İran'la diplomatik bağlarını kesmesine neden oldu.

Yemen'de İran'la bağlantılı Husi hareketine karşı 2015'te başlayan ölümcül savaş ve aynı yıl yüzlerce İranlı Hac hacının izdihamda ölmesi göz önüne alındığında, iki ülke arasındaki gerilim o zamanlar zaten yüksekti .