İran Cumhurbaşkanı  BM Toplantısı İçin ABD'ye Gidiyor

İran Cumhurbaşkanı BM Toplantısı İçin ABD'ye Gidiyor

İran Cumhurbaşkanı Amerika'ya gidiyor

İran hükümet sözcüsü Ali Bahadari Jahromi bugün Salı günü, İran Cumhurbaşkanı Ebrahim Raisi'nin önümüzdeki Eylül ayında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na katılmak için New York'a gideceğini duyurdu.

İran haber ajansı IRNA, Jahromi'nin "Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na Ayetullah Raisi'nin katılımıyla ilgili tüm ön programlar hazırlandı" şeklindeki açıklamalarını aktardı.

Geçen yıl İran cumhurbaşkanı, yeni Corona virüsünün yayılması nedeniyle Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na katılımı iptal etti ve toplantılara video bağlantısı aracılığıyla katıldı.

Yaklaşık 157 devlet ve hükümet başkanı, önümüzdeki Eylül ayında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda pandeminin başlamasından bu yana dünya liderlerinin ilk kişisel toplantısına katılmayı planlıyor.

Geçici listedeki 104 devlet başkanı arasında ABD Başkanı Joe Biden, Mısır Cumhurbaşkanı Abdel Fattah al-Sisi, Ürdün Kralı II. Abdullah ve İran, Fransa, Brezilya, Kolombiya, Güney Kore, Güney Afrika ve Venezuela başkanları yer alıyor.

Listedeki 53 hükümet başkanı arasından Birleşik Krallık'ın yeni başbakanı, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Japonya, İsrail, Irak ve Pakistan başbakanları henüz seçilmedi.

Listeye göre Çin başbakan yardımcısını, Rusya ise son yıllarda ülkeyi temsil eden Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov'u gönderecek. Toplantıya ayrıca Vatikan hükümet başkanı ve Birleşmiş Milletler'in daimi gözlemcisi Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da katılacak.

Eylül 2020'de salgın, dünya liderlerinin Birleşmiş Milletler'in 75 yıllık tarihinde ilk kez yıllık toplantıları için New York'a gelmelerini engelledi. Bunun yerine, liderlerin önceden kaydedilmiş konuşmaları, her ülkeden bir diplomat tarafından Genel Kurul Salonunda gösterildi.