İran Cumhurbaşkanı: Asla Düşmanımız Olarak Görmedik

İran Cumhurbaşkanı: Asla Düşmanımız Olarak Görmedik

İran Cumhurbaşkanı: Suudi Arabistan'ı hiçbir zaman düşmanımız olarak görmedik, hâlâ da görmüyoruz ve taviz vermeden yeniden nükleer müzakere masasına oturmaya hazırız

: İran Cumhurbaşkanı Ebrahim Raisi bugün Salı günü İran'ın Suudi Arabistan'ı hiçbir zaman düşmanı olarak görmediğini ve hala da öyle görmediğini doğruladı.

Raisi, televizyonda yaptığı bir konuşmada, "Suudi Arabistan'ı hiçbir zaman düşmanımız olarak görmedik ve hala da düşmanımız olarak görmüyoruz" dedi.

Ana düşmanımızın kim olduğunu bilmeli ve Siyonist varlığı unutmamalıyız” diye ekledi.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Raisi daha önce Suudi Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan ile yaptığı görüşmede İslam ülkeleriyle ilişkilerin gelişmesini engellemek için hiçbir neden olmadığını söylemişti.

Riyad ile ilişkilerin geliştirilmesinin önemine işaret eden Reisi iki halkın çıkarının iki ülke arasında anlaşmayı gerektirdiğini vurguladı.

Raisi, "İran ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin gelişmesinden Siyonist oluşum ve İslam düşmanlarının rahatsız olduğunu" vurguladı.

Raisi, konuşmasında "İran nükleer müzakerelere devam ediyor ancak diğer taraflara taviz vermiyor" dedi ve "ülkesinin müzakere masasından çekilmediğini ve yeniden masaya oturmaya hazır olduğunu" söyledi.

İran'ın dış ilişkileriyle ilgili de konuşan Raisi, "İran vatandaşları gelecekte dış politikanın olumlu sonuçlarını hissedecekler" dedi.

Tahran'ın "diğer ülkelerle ilişkilerinde ülkenin çıkarlarını" sağlamaya çalıştığını sözlerine ekleyen Bakan, "15 komşu ülke tarafından kuşatıldık ve onlarla ticari ilişkiler tamamen değişmeye başladı" dedi.

Raisi, İran'ın politikasının komşu ülkeler ve İslam ülkeleri ile ilişkileri güçlendirmek olduğuna işaret ederek, İran hükümetinin dünya ülkeleriyle "denge" kurduğunu ve "Doğu ile uğraştığı gibi Batı ile de ilgilenmek" istediğini vurguladı.

Raisi, "Çin cumhurbaşkanının kendisine Suudi Arabistan'ın İslam Cumhuriyeti ile ilişkilerini yeniden canlandırma arzusunu bildirdiğini" doğruladı ve "İran'ın onunla ilişkileri canlandırmaya istekli olduğunu" söyleyerek şu yanıtı verdi: "Biz Suudi Arabistan'ı hiçbir zaman düşmanımız olarak görmedik. düşmanımız Siyonist varlık

İran ve Suudi Arabistan'ın geçtiğimiz Mart ayında Çin'in arabuluculuğuyla diyalog ve diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılması ve iki ülke arasındaki büyükelçilik ve konsoloslukların yeniden açılması konusunda anlaşmaya varması dikkat çekicidir.

Suudi dışişleri bakanı birkaç gün önce Tahran'a geldi ve bu, bir Suudi dışişleri bakanının on yıldan fazla bir süredir İran'a yaptığı ilk ziyaret. "Görüşmeler olumlu ve açıktı," diyen yetkili, şu anda iki ülkedeki diplomatik misyonların çalışmalarını yeniden başlatmak için çalışmaların sürdüğünü vurguladı.

İran Dışişleri Bakanı Hossein Amir Abdollahian ise Suudi mevkidaşı ile ortak ekonomik, siyasi ve sınır komitelerinin oluşturulması konusunda diyalog içinde olduklarını ve İran-Suudi ilişkilerinin çeşitli boyutlarını görüştüklerini söyledi.

Suudi Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan'ın geçtiğimiz Cumartesi İran'ın başkenti Tahran'ı ziyaret etmesi dikkat çekti.

İran televizyonu, "Prens Faysal bin Farhan'ın ziyareti, bir Suudi dışişleri bakanının on yıldan fazla bir süredir Tahran'a yaptığı ilk ziyarettir."

İran Dışişleri Bakanlığı, Suudi Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan'ın Tahran ziyaretini, hükümetin iyi komşuluk temelindeki ilkeli başarı politikasının bir başka parçası olarak değerlendirdi.

Geçen Mart ayında İran ve Suudi Arabistan, 2016'da kopan iki bölgesel güç arasındaki ilişkileri yeniden kurma konusunda anlaşmıştı.

Kaynak:TEVHİD HABER

Kaynak:Haber Kaynağı