İran :  Casus Yüzünden Askeri Bilgilerimiz İngiltere'nin Eline Geçti

İran : Casus Yüzünden Askeri Bilgilerimiz İngiltere'nin Eline Geçti

İran: İngiltere, askeri yeteneklerimiz hakkında gizli bilgiler elde etti

TERCÜMEHABER/TEVHİDHABER

İran İstihbarat Bakanlığı, İngiltere'nin geçen hafta idam ettiği "süper casus" Ali Reza Akbari'den İran'ın askeri yetenekleriyle ilgili gizli bilgiler elde ettiğini söyledi.

İstihbarat Bakanlığı da Cumartesi günü yaptığı açıklamada, İran Savunma Bakanı'nın eski yardımcısı olan ve İran'da "süper casus" olarak tanınan "Ekberi"nin İngiltere'ye İran füzeleri hakkında izli bilgiler sağladığını doğruladı.

Açıklamada, "İngiltere, Ekberi'den güvenlik, askeri ve siyasi aygıt ve şehit Fahrizade gibi büyük İranlı alimler hakkında bilgi vermesini istedi" denildi

"Akbari'ye nasıl ve hangi gerekçeyle kolayca ve hızlı bir şekilde ikamet ve vatandaşlık verdiler?" sorusuna bakanlık, "Akbari'nin vatanına ihanetinin İngiliz rejiminin kirli oyununun ve zayıflıklarını istismar etmesinin bir sonucu olduğunu" vurguladı.

Ve İran yargısı geçen Cumartesi, "casuslukla suçlanan İranlı-İngiliz Ali Rıza Ekberi'nin asılarak idam edileceğini" duyurdu.

İran yargısı ise, "İran ve İngiliz çift uyruklu, yeryüzünde yolsuzluk yapmak ve İngiliz istihbaratı adına casusluk yaparak ülkenin iç ve dış güvenliğine karşı geniş çaplı tedbirler almakla suçlanan Ekberi hakkında idam cezası infaz edildi."

Açıklamada, "İdam cezasının asılarak infazı cumartesi sabahı gerçekleşti" denilerek, sanıkların "karşılığında 1 milyon 805 bin avro, 265 bin sterlin ve 50 bin ABD doları olduğu tahmin edilen meblağlar" elde edildiği kaydedildi.

Son zamanlarda İran medyası, İngiltere adına casusluk yapmaktan idama mahkum edilen ve hüküm giyen Ali Reza Ekberi'nin 2020'de İranlı nükleer bilim adamı Mohsen Fakhrizadeh'in öldürülmesinde rol oynadığını itiraf ettiği bir video klibi yayınladı.

Video, 9 tam dakikadan fazla sürdü ve tek başına veya yüzleri gizlenmiş diğer kişiler ve yetkililerle birlikte, İngilizlerle iletişiminden bahsederken ve Fakhri Zadeh suikastına karıştığını kabul ederken çekilmiş resimlerini içeriyordu.

Geçen ayın sonlarında, İran Devrim Muhafızları, ülkenin merkezindeki Kerman eyaletinde, "ülkedeki ayaklanmaların kapsamını genişletmek" için çalışan İngiltere adına bir casus ağının tutuklandığını duyurdu.