İran ABD Vatandaşı Hakkında Karar Verdi

İran ABD Vatandaşı Hakkında Karar Verdi

ABD Dışişleri Bakanlığı, vatandaşı Bakır Namazi'nin İran'dan ayrılmasına izin verildiğini doğruladı.

TERCÜMEHABER /TEVHİDHABER

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Çarşamba günü, Amerikalı Bakır Namazi'nin İran'ı terk etmesine izin verildiğini ve tutuklu oğlunun da serbest bırakıldığını doğrulayarak, daha önce Birleşmiş Milletler tarafından açıklanan bilgileri doğruladı.

Sözcü, AFP'ye verdiği demeçte, "Haksız yere gözaltına alınan Amerikan vatandaşı Bagher Namazi'nin İran'ı terk etmesine izin verildi ve haksız yere gözaltına alınan oğlunun da hapishaneden çıkmasına izin verildi."

İki gün önce Tahran , casusluktan hüküm giyen İran asıllı Amerikalı Bagher Namazi ve oğlu Siamak'ın topraklarını terk etmesine izin verdi.

Buna karşılık Tahran, ABD'nin 2018'de nükleer anlaşmadan tek taraflı çekilmesinin ardından ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırımlara dayanarak, Güney Kore'deki dondurulmuş petrol ihracatı karşılığında kendisine borçlu olduğu yaklaşık 7 milyar doların serbest bırakılmasını talep etti.

Resmi "IRNA" haber ajansı, ismi açıklanmayan "bilgili kaynakların", "İran ile Amerika arasındaki mahkum serbest bırakma anlaşmasının bir parçası olarak Güney Kore'de dondurulan 7 milyar dolarlık İran varlığının yakında serbest bırakılacağını" tahmin ettiğini söyledi.

Ajans, geçtiğimiz haftalarda "bölgedeki ülkelerden birinin aracılık ettiği İran ve Amerika arasındaki mahkumların ve mahkumların serbest bırakılması anlaşmasının bir parçası olarak milyarlarca dolarlık İran varlığının aynı anda serbest bırakılması için yoğun müzakerelere" tanık olduğunu da sözlerine ekledi.

İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi'ne yakın olan Nur Haber Ajansı, "İran ile ABD arasındaki mahkum takas anlaşmasının 4 mahkumla 4 mahkumun takasını ve İran'ın Güney Kore'deki parasının serbest bırakılmasını içerdiğini" bildirmişti.

Ajans, "İran ile ABD arasındaki mahkum değişimi anlaşmasına ilişkin anlaşmanın aylar önce yapıldığını, ancak Amerikan tarafının şimdiye kadar uygulamaya hazır olduğunu açıklamadığını" belirterek, "İran-Amerikalı Bakır'ın serbest bırakılmasının" altını çizdi.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) eski bir yetkilisi olan 85 yaşındaki Bakır Namazi ve bir işadamı olan oğlu casusluktan 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.