Irak'tan Suriye'ye Yeşil Işık

Irak'tan Suriye'ye Yeşil Işık

Irak, Suriye'nin Arap Birliği'ne Dönüşünü Destekliyor

Irak Dışişleri Bakanlığı Pazar günü yaptığı açıklamada, BM Genel Kurulu'nun 77. oturumunun oturum aralarında Mekdad ile görüşen Hüseyin'in, Irak'ın Suriye'nin pan-Arap örgütüne dönüşü konusundaki kararlı tutumunu yinelediğini söyledi.

Hüseyin daha önce Suriye'nin Arap Birliği üyeliğinin geri verilmesi çağrısında bulunmuştu. Görüşmeyi, Körfez İşbirliği Konseyi genel sekreteri Nayef bin Falah al-Hajraf ve beraberindeki heyet ile Şubat ayında Bağdat'ta yaptığı görüşme sırasında yaptı.

Pazar günü yapılan açıklamaya göre, Hüseyin ve Mekdad, iki ülkeye ve tüm bölgeye istikrar ve güvenliği yeniden sağlamak için Şam ve Bağdat arasındaki karşılıklı işbirliğini güçlendirmenin yollarını da görüştüler.

Mekdad ise Irak'ın Suriye krizine barışçıl bir çözüme verdiği desteği takdir etti ve ülkesinin istikrar ve barışı sağlamak için Bağdat'la bağlarını genişletme konusundaki istekliliğini dile getirdi.

İki bakan terörle mücadele yollarını da görüştü.

Arap Birliği, Suriye'nin üyeliğini Kasım 2011'de, Şam'ın muhalefet protestolarına baskı uyguladığı iddiasını öne sürerek askıya aldı. Suriye, hareketi “yasadışı” ve “örgüt tüzüğünün ihlali” olarak kınadı.

Suriye, 1945'te Arap Birliği'nin altı kurucu üyesinden biriydi. Son aylarda, artan sayıda ülke ve siyasi parti, Arap Birliği'nin askıya alınmasının geri alınması için çağrıda bulundu.

Temmuz ayında Cezayir Dışişleri Bakanı Ramtane Lamamra, Suriye'nin bölgesel örgütün kurucu üyesi olarak Arap Birliği'ne üyeliğinin geri verilmesi çağrısında bulunarak, ülkesinin Arap devletlerinin yeniden birleşmesini güçlü bir şekilde desteklediğini vurguladı.

Suriye hükümet güçleri, yabancı destekli Tekfirci teröristlere karşı savaşlarda toprak kazanımları elde etmeye devam ederken, Bahreyn ve BAE de dahil olmak üzere bazı Arap ülkeleri de Suriye'deki büyükelçiliklerindeki operasyonları sürdürme kararı aldı.