Irak'ta şiddet olayları: 67 ölü

Irak'ta şiddet olayları: 67 ölü

Salahaddin, Enbar ve Kerkük'te meydana gelen olaylarda 67 kişinin öldüğü, 98 kişinin yaralandığı bildirildi.

Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, Salahaddin'in Duluiyye nahiyesinde ordu ve polisin ortak kullandığı kontrol noktasına gelen IŞİD militanı, bomba yüklü aracı patlattı.

Patlamadan kısa süre sonra ikinci IŞİD militanı da üzerindeki patlayıcıları infilak ettirdi. Saldırıda 18 güvenlik görevlisi hayatını kaybetti, 55 kişi yaralandı.

Hadise'de çatışmalar

Öte yandan, Enbar'a bağlı Hadise ilçesinde aşiretlerin de destek verdiği ordu ile IŞİD militanları arasında devam eden şiddetli çatışmalarda 2 aşiret mensubu ve 4 asker hayatını kaybetti, 30'u ise yaralandı.

Enbar Emniyet Genel Müdürü Ahmed Saddak ed-Duleymi çıkan çatışmalarda Hadise kaymakamı Abdulhakim el-Cuğeyfi'nın'de yaralandığını ancak ordu birliklerinin ilerleme kaydetmeye devam ettiğini belirtti.

Kerkük'e hava saldırısı

Irak ordusuna ait savaş uçaklarının, Kerkük'ün Havice nahiyesiyle Riyad ve Zab kasabalarındaki Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) hedeflerine düzenlediği hava saldırısında 28 kişinin öldüğü, 10 kişinin yaralandığı bildirildi. 

Kerkük'ün 65 kilometre güney batısında yer alan Havice'ye hava saldırısı düzenleyen savaş uçakları, IŞİD'e ait olduğu belirtilen hedefleri vurdu. Ancak bombardıman sırasında hayatını kaybeden 14 kişiyle yaralanan 10 kişinin çoğunlukla sivil olduğu öne sürüldü. 

Havice nahiyesi sakinlerinden Ahmet Meri, telefonda AA muhabirine yaptığı açıklamada, bombaların halkın yaşadıkları bölgelere düşmesi nedeniyle, ölen ve yaralananların çoğunun sivil olduğunu iddia etti. 

Irak savaş uçakları, Kerkük'ün 45 kilometre güneyinde yer alan Rıyad kasabası ile Zab kasabasındaki IŞİD hedeflerini de vurdu. Operasyonda Rıyad'da 6, Zab'da ise 8 kişi hayatını kaybetti.

Bakuba'da operasyon

Diyala İl Emniyet Müdürü Tümgeneral Cemil eş-Şemri, ordu, polis ve terörle mücadele güçlerinin yanı sıra hükümeti destekleyen kabile birliklerini desteğiyle Bakuba'nın doğusundaki Sed es-Sudur ile el-İrvaiyye bölgelerinde IŞİD örgütüne yönelik operasyon düzenlendiğini ifade ederek, "Söz konusu bölgeler, IŞİD'den temizlendi" dedi. 

Operasyon sırasında IŞİD mensubu 15 kişinin öldüğünü belirten Şemri, ayrıca uçaksavar yüklü iki aracın ve patlayıcıların imha edildiğini kaydetti.

Güvenlik güçlerinin büyük başarı kaydettiğini dile getiren Şemri, "Ordu ve polis birlikleri kontrol altına aldıkları bölgelerde konuşlandı. Sed es-Sudur başta olmak üzere Diyala'daki yaklaşık 200 yabancı ve Arap IŞİD militanı, kuzey illerine doğru kaçtı. Güvenlik güçlerinin, kaçan örgüt mensuplarına yönelik yürüttüğü arama çalışmaları devam ediyor" diye konuştu. 

Irak'ın batısında yer alan Enbar vilayetinde ordu ile IŞİD arasında birkaç aydan bu yana devam eden çatışmalar, Selahaddin, Diyala, Kerkük, Musul başta olmak üzere komşu vilayetlere de yansıyor.

Bir süredir otorite boşluğunun yaşandığı Irak'ta, IŞİD öncülüğündeki silahlı grupların Haziran ayında Musul başta olmak üzere bazı bölgelerin kontrolünü ele geçirmesinin ardından, ülkenin çeşitli yerlerinde IŞİD ile güvenlik güçleri arasında çatışmalar sürüyor. Irak ordusu ve ABD'ye ait hava unsurları da IŞİD'in kontrolündeki bazı hedeflere hava saldırıları düzenliyor.