İngiltere IŞİD'e karşı Esad'la işbirliği çağrılarını reddetti

İngiltere IŞİD'e karşı Esad'la işbirliği çağrılarını reddetti

İngiltere hükümeti, IŞİD'le mücadele için gerekirse Suriye rejimiyle de işbirliği yapılması gerektiği yönündeki iç kamuoyunda yapılan çağrıları reddetti

İngiliz hükümeti, IŞİD'e kaşı Suriye topraklarında yapılacak saldırılarda Suriye yönetimiyle işbirliği yapılması yönünde gelen çağrıları kabul etmedi. İngiltere Dışişleri Bakanı Hammond, bu yönde yapılan çağrılara tepki göstererek, bunun mümkün olmayacağını söyledi.

İngiltere güvelik güçleri, ABD'li gazeteci James Foley'in infaz edildiği görüntülerdeki IŞİD üyesinin İngiltereli olduğunu ileri sürmüştü. Militanın kimliğini tespit etme çalışmaları sürerken, İngiltere içerisinden farklı bir çağrı geldi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, eski kıdemli İngiliz yetkililerin, Beşar Esad'la işbirliğine yönelik taleplerine tepki gösterdi.

Philip Hammond, Esad'la ilgili, "Biz aynı kişilere karşı savaşıyor olabiliriz, fakat bu bizi müttefik yapmaz" şeklinde konuştu. 

Hammond, "Orta Doğu'yla ilgili bilmemiz gereken bir şey varsa, düşmanımızın düşmanı dostumuz değildir" dedi.

Meclis'in istihbarat ve güvenlik komitesi başkanı olan Malcolm Rifkind ise, ABD'li gazeteci James Foley'in infazına, batıdan bir cevap gelmesi gerektiğini savundu.

Rifkind, The Financal Times ve BBC'ye verdiği röportajlarda, IŞİD hakkında, "onları saf dışı bırakmak tek amacımız ve bunun hangi yollarla yapılacağının artık bir önemi yok" şeklinde konuştu.

"HİTLER VE STALIN'E KARŞI VERİLEN MÜCADELE ÖRNEĞİ"

ABD ve İngiltere'nin geçmişte Hitler'in Almanya'sına karşı, Stalin'in Rusya'sıyla işbirliği yaptığını vurgulayan Rifkind, "Bazen kötü insanlarla işbirliği yapmanız gerekebilir. Bunun sebebinin daha kötü insanlardan kurtulmak olduğunu unutmamalıyız" diyerek sözlerini sürdürdü.

Ancak, ABD ve İngiltere, gözünü Suriye'den çok IŞİD'in şu anki kalesi olan Irak'a çevirmiş durumda. ABD hava kuvvetleri Irak'taki IŞİD mevzilerini bombalarken, İngiltere ise bölgedeki Kürt güçlere ve IŞİD'e karşı savaşan diğer birliklere askeri yardım yapıyor.