İki Lider Lozan'da Yeniden Buluşacak

İki Lider Lozan'da Yeniden Buluşacak

İran'ın nükleer programı üzerine Tahran yönetimi ile yürütülen müzakereler, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif arasında yarın İsviçre'nin Lozan kentinde devam edecek.

31 Mart'a kadar varılması planlanan çerçeve anlaşması öncesinde Kerry ve Zarif öncülüğünde, İran ile BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi ABD, Rusya, Fransa, Çin ve İngiltere ile Almanya'dan oluşan 5+1 ülkeleri arasındaki nükleer müzakerelerin 26-29 Mart tarihleri arasında yapılması bekleniyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un da 27 Mart'ta müzakerelere dahil olması bekleniyor.

Mart sonuna kadar anlaşmaya varılamaması durumunda nükleer müzakerelerden olumlu bir sonuç elde edilmesinin tehlikeye gireceğinden duyulan endişe nedeniyle son dönemde görüşmeler hızlandırılmıştı. Çerçeve anlaşma için geçen hafta boyunca İran ile ABD arasında Lozan'da görüşmeler yapılmıştı.

Lozan'dan ayrılmadan önce basın toplantısı düzenleyen Kerry, "Bitiş çizgisine henüz ulaşmadık ama hiç şüphesiz görüşmeleri doğru sonuçlandırmak için önümüzde bir fırsat var" demişti.

İran'ın nükleer kapasitesiyle ilgili görüşmelerde daha önce nihai anlaşmaya ulaşılamamış, 31 Mart'a kadar çerçeve anlaşmaya varılması hedeflenen müzakereler 1 Temmuz 2015 tarihine kadar uzatılmıştı. AA