İhsanoğlu Görevi Bırakıyor

İhsanoğlu Görevi Bırakıyor

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, görevini eski Suudi Arabistan Kültür ve Enformasyon Bakanı İyad Medeni'ye devredecek.

Görevini 29 Aralık'ta eski Suudi Arabistan Kültür ve Enformasyon Bakanı İyad Medeni'ye devredecek olan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, "İİT'nin bugün dünyanın BM'den sonra en prestijli ikinci kuruluşu haline geldiğini" söyledi.Çeşitli tarım projelerinin ve su kuyularının açılışı için gittiği Nijer'de AA muhabirine açıklamada bulunan İhsanoğlu, İİT'nin zor aşamalardan geçerek bugünlere geldiğini vurgulayarak, " Bırakın sokaktaki insanları, dünyadaki elit çevreler bile İİT'yi bilmiyordu. İİT, sadece devlet başkanları veya bakanlar düzeyinde tanınıyordu. Göreve geldiğimiz günden bu yana İİT'nin tüm yapısını değiştirecek somut adımlar attık. İsminden tutun amblemine kadar çok şeyi değiştirdik. Maaşların alınmasında bile güçlükler yaşanıyordu. Ancak İİT bugün, dünyanın BM'den sonra en prestijli ikinci kuruluşu haline geldi. BM tarihinde ilk kez sadece İİT için özel oturum düzenledi. Bu, İİT'nin tarihinde çok önemli gelişmedir ve başarılarımızın teyididir" diye konuştu.
 
BM SEKRETERLİĞİ KONUSU
 
Görevden ayrılmasının ardından bir süre dinleneceğini ifade eden İhsanoğlu, çok sayıda teklif almasına rağmen geleceğe ilişkin şimdilik herhangi bir planı olmadığını kaydetti.
"Adının BM Genel Sekreterliği için geçtiği yolundaki haberlere ilişkin" soruya İhsanoğlu, BM Genel Sekreteri olması yönünde bazı niyetlerin kendisine iletildiğini dile getirerek, şöyle cevap verdi:
 
"Mısır'da bulunduğum sırada Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el- Arabi bana 'Sizi BM Genel Sekreteri olarak görmek isteriz. BM gibi bir kurumun başında bir Müslümanın olması bizi sevindirir' diyerek bu görüşünü yineledi. Daha önce de 2 kez aynı şekilde böyle bir niyet ve arzu içerisinde bulunduklarını ifade etmişti. BM tarihinde Müslüman bir Genel Sekreter olmadı. Her şey nasip ve kısmet işi. Sadece dostlarımızın bu güzel niyetleri bizleri sevindiriyor."
 
Ekmeleddin İhsanoğlu, 29 Aralık tarihinde Cidde'de düzenlenecek törenle görevini eski Suudi Arabistan Kültür ve Enformasyon Bakanı İyad Medeni'ye devredecek. Medeni 1 Ocak tarihi itibariyle İhsanoğlu'ndan boşalacak koltuğa oturacak.