Husilerden Yeni Açıklama

Husilerden Yeni Açıklama

“Ateşkes sonrası barış ortamının devam etmesi konusunda mutabık kaldık”

Yemen Müzakere Heyeti Başkanı Muhammed Abdüsselam, Umman arabuluculuk heyetiyle birlikte bugün Maskat'a gitmek üzere San’a'dan ayrıldı.

Muhammed Abdüsselam San'a havaalanından ayrılmadan önce şunları söyledi: ‘Umman arabulucusunun da katılımıyla San'a'da Suudi heyetiyle bu dönemde yapılan istişareler, olumlu ve ciddi bir atmosferde geçti.

İnsani, askeri ve siyasi konulardaki karmaşık meseleler hakkında zor ve meşakkatli görüşmeler yaptık ve bazı durumlarda ilerleme kaydedildi, ancak tüm konular tamamlanmadı ve Suudi heyeti daha fazla istişare için San'a'dan ayrıldı.

Ateşkes sonrası barış ortamının devam etmesi ve temasların sürdürülmesi konusunda mutabık kaldık.

Çalışanların maaşlarının ödenmesi, kapsamlı kara, deniz ve hava ateşkesinin sağlanması, kuşatmanın sona erdirilmesi ve mahkûmlar meselesinin tamamlanmasına ilişkin görüşlerimiz sabittir.

Müzakerelerde başarısızlık olursa Yemen silahlı kuvvetleri hazırdır ama umarız bu durum olmaz ve iyimser havayı kaybetmeyiz.’

Muhammed Abdüsselam, mahkûmlar meselesinde kaydedilen ilerlemelere de değindi ve şunları söyledi: ‘Bu ilerleme, daha fazla barışa doğru ilerlediğimizi gösteriyor, ancak bu, gelecekteki başarılara bağlı ve henüz nihai noktaya ulaşmadık.’

El-Meyadin kanalı daha önce Suudi heyetinin altı günlük Yemen ziyaretinin sona erdiğini ve heyetin başarılı bir şekilde ve müzakere sürecinden memnun olarak San’a'dan ayrıldığını açıkladı.

Yemen Yüksek Siyasi Konseyi üyesi Muhammed Ali el-Husi de Suudi heyetinin San'a'dan ayrılmasının ardından yazdığı twitte şu ifadelerde bulundu: ‘Müzakerelerin havası olumlu geçti ve ikinci turun tarihi de belirlendi.(Ajanslar)