Husiler Umman Heyetinin  Sana'ya Geliş Nedenini Açıkladı

Husiler Umman Heyetinin Sana'ya Geliş Nedenini Açıkladı

Umman Heyeti, ABD-Suudi Saldırganlığı İle Müzakerelere İlişkin Fikir ve Önerilerini Aktarmak İçin Sana'da

TERCÜMEHABER /TEVHİDHABER

Yemenli Husi grubun baş müzakerecisi "Muhammad Abdel Salam", başkent Sana'a gelen Umman heyetinin uluslararası ve Suudi birliklerin görüşünü taşıdığını söyleyerek, insani yardım dosyasını askeri dosyadan ayırma gereğini vurguladı.

Abdul Salam, grubun "Al-Masirah" kanalına yaptığı açıklamada, "Umman heyetinin ziyareti, Suudiler ve uluslararası taraflarla yapılan görüşmelerde gerçekleştirilen fikir ve önerileri siyasi liderliğe aktarmak için gerçekleşiyor dedi

Saldırganlık koalisyonu, maaşların ödenmesi, kuşatmanın sona erdirilmesi ve Yemen'de (hükümetin) işgal altındaki bölgelerinden yabancı güçlerin çıkışı konusunda hiçbir etkisi olmayan sözler veriyor" dedi.

Husi yetkili, müzakerelerdeki herhangi bir ilerlemeyi, maaşların ödenmesi ve havaalanları ile limanların açılmasında temsil edilen insani dosyadaki ilerlemeye bağladı.

Abdel Salam, heyetin Yemen'deki Yüksek Siyasi Konsey'in "ne barış ne de savaş halinin" uzun sürmeyeceğine dair yaptığı uyarıdan yalnızca iki gün sonra geldiğini belirtti.

Çarşamba günü Umman Sultanlığı'ndan bir heyet, Yemen krizindeki gelişmeler hakkında Husi grubun liderleriyle görüşmek üzere başkent Sana'a geldi.

Umman heyetinin ziyareti, Husi grubunun, ülkenin petrol zenginliğinin Arap koalisyon ülkelerinden yağmalanması olduğunu söylediği şeyin bir sonucu olarak savaşa dönme tehdidinin ışığında geldi ve şu ana kadar petrol ihraç etmeme vurgusunu yineledi. kontrol alanlarındaki çalışanların maaşlarını ödemesi istendi

Ekim ayı ve geçen Kasım ayı boyunca Husiler, ülkenin doğusundaki Hadramut ve Şabva vilayetlerindeki petrol limanlarına çok sayıda İHA saldırısı düzenlemiş ve bu saldırılar, bu limanlara demirlemiş olan petrol taşıma gemilerini terk etmeye zorlamıştı.

Bu, grubun bu limanlara yönelik saldırıları durdurması yönündeki uluslararası çağrıların ortasında ve Birleşmiş Milletler'in 2 Nisan 2022'de başlayan ve 6 ay süren ateşkesi uzatmak için gösterdiği yoğun çabaların ışığında geldi.

Husiler, 2 Ekim'de sona eren ateşkesi, kontrol bölgelerindeki çalışanların maaşlarının meşru hükümetin otoritesi altındaki petrol gelirlerinden ödenmesini şart koşarak uzatmayı reddediyor.

Yemen, komşu Suudi Arabistan liderliğindeki bir Arap askeri koalisyonu tarafından desteklenen hükümet yanlısı güçler ile Sana'a (kuzey) dahil olmak üzere vilayetleri kontrol eden destekli Husiler arasında 8 yıldır bir savaşa tanık oluyor.