Husiler İle Suudi Arabistan Arasında Esir Takası

Husiler İle Suudi Arabistan Arasında Esir Takası

Sana'a müzakere heyeti başkanı Muhammed Abdel Salam, Cenevre'de devam eden müzakerelerin ardından mahkumların dosyasıyla ilgili olarak insani bir anlaşmaya varılması olasılığının ipuçlarını verdi.

Sana'a müzakere heyeti başkanı Muhammed Abdel Salam, Cenevre'de Birleşmiş Milletler himayesinde sürdürülen müzakerelerin insani bir anlaşmaya varmaya doğru ilerlediğini belirtti.

Abdel Salam bugün Pazartesi günü bir tweet'te, anlaşmanın 15 Suudi savaş esiri ve 3 Sudanlı ve diğerlerinin serbest bırakılması karşılığında kadın ve siviller dahil 700 mahkumu serbest bırakacağını belirtti.

Al Mayadeen'in Cenevre'deki muhabiri tarafından önümüzdeki saatlerde Yemen'de geniş bir takas anlaşması olasılığına işaret ettiği bir haber yaptı

Muhabir , 11 Mart'tan bu yana İsviçre'nin başkenti Bern yakınlarında Yemenli taraflar (Sana'a hükümeti - Suudi koalisyon hükümeti) arasında yürütülen müzakerelerde büyük ilerleme kaydedildiğini teyit etti.

Müzakerelere katılan aynı kaynaklar, bazı teknik sorunların henüz çözülmediğini belirterek, tarafların önümüzdeki saatlerde çözüm aradığını belirtti.

Kaynaklar, "anlaşmanın sivillerin yanı sıra askeri liderler ve gazetecileri de kapsadığını ve son farklılıklar da çözülürse anlaşmanın imza töreninin yarın yapılabileceğini" belirtti.

Yemen müzakerelerinin 10 gün önce İsviçre'nin Bern kentindeki bir köyünde, Birleşmiş Milletler ve Uluslararası Kızıl Haç'ın himayesinde, Suudi yetkililerin de katılımıyla başlaması dikkat çekiyor .

Mart 2022'nin sonlarında, Birleşmiş Milletler'in himayesinde her iki taraftan 2.200'den fazla mahkumun takası için bir anlaşma imzalandı, ancak serbest bırakılma süreci, bunu engellemeye yönelik karşılıklı suçlamalar arasında durdu. Geçen Ağustos ayında müzakereler askıya alındı.

Sana'a hükümeti Suudi koalisyonundan 42 mahkumu serbest bırakmıştı. Bunun ardından hükümet , Birleşmiş Milletler aracılığıyla Suudi koalisyon güçlerine her iki taraftan 200'er mahkumu serbest bırakması için yeni bir teklifte bulundu.

Kaynak: TEVHİDHABER