Hizbullah Direnişinin 30 Yılı Ve Nasrallah  /Dosya Konusu

Hizbullah Direnişinin 30 Yılı Ve Nasrallah /Dosya Konusu

Hizbullah Direniş Hareketi, Seyyed Hassan Nasrallah'ın Genel Sekreterliği altında geçen 30 yılda Lübnan'da ve bölgede göze çarpan başarılar elde etti.

ÖZEL HABER /TEVHİDHABER

Seyyid Hasan Nasrallah, 16 Şubat 1992'de henüz 32 yaşındayken Lübnan'da Hizbullah Direniş Hareketi'nin Genel Sekreteri seçildi. Nasrallah, Siyonistler tarafından şehid edilen Seyyid Abbas Musavi'nin ardından Hizbullah Direniş Hareketi Genel Sekreteri seçildi. Musevi, Lübnanlı lider ve Müslüman din adamı "Şeyh Ragheb Harb"ın şehadetini anma töreninden dönerken Siyonist savaş uçakları tarafından şehid edildi.

Nasrallah'ın Genel Sekreter olarak atanmasından sonra bu Direniş grubu çok ilerleme kaydetti. Hizbullah'ın ilk kez uzun menzilli füzelere erişmesi Nasrallah'ın liderliği sırasında oldu. Hizbullah, Nasrallah'ın Genel Sekreterliği döneminde de aynı füzeleri işgal altındaki toprakların ve bölgelerin kuzey eksenini hedef almak için kullanmıştı. Bu olay 1993 yılında meydana geldi

Nasrallah liderliğindeki Lübnan Hizbullah Hareketi'nin artan gücü, Siyonistlerin Lübnan'daki bu Direniş grubunu yok etme ve yok etme konusunda kararlı olmasına neden oldu. Bu nedenle (Siyonistler) güney Lübnan'ı hedef aldılar ve altyapısına ciddi zararlar verdiler. Siyonistlerin asıl ve temel amacı, Hizbullah'ı yok etmek ya da en azından onun büyüyen ilerlemesini engellemekti. Ancak Siyonistler çaresiz kaldılar ve Hizbullah'ın Nasrallah döneminde sağlanan silahlarını ve cephaneliğini yok edemediler.

Hizbullah'ın Siyonistlere karşı gösterdiği güç gösterisi, Siyonist rejimin askeri komutanları arasında büyük bir anlaşmazlık ve bölünmeye neden oldu. Bu farklılıkların temel nedeni, Siyonistlerin Lübnan'daki Direniş grubundan aldığı darbelerdi. Bazı Siyonist komutanlar Hizbullah'ın bir an önce dağıtılması gerektiğine inanırken, diğerleri Hizbullah'ın artan askeri gücüne sahip olduğu için bu Direniş grubuyla herhangi bir çatışmanın intihar etmekle eşdeğer olduğuna inanıyordu.

2000 yılında Siyonistlerin Güney Lübnan'dan koşulsuz olarak çekilmesi, Lübnan Hizbullahı'nın onlara (Siyonistlere) indirdiği en büyük darbelerden biriydi. Şimdi, o zamandan bu yana yirmi yıldan fazla bir süre geçti, ancak Siyonistler yenilginin acı tadını hala unutmadılar çünkü bu Siyonizm'in Lübnan ve bölgedeki gelecekteki yenilgilerinin temelini oluşturduğuna inanıyorlar. Dolayısıyla Nasrallah'ın Hizbullah üzerindeki liderliği sırasındaki en büyük başarısının bu Direniş grubunun askeri gücünü güçlendirmek ve Siyonizm'in yenilmezliği efsanesini kırmak olduğu söylenebilir.

Lübnan'da Hizbullah Direniş Hareketi'nin Oluşumu

Lübnan Hizbullah Direniş Hareketi 1985 yılında kuruldu. Kuruluşunun başlangıcında Hizbullah, Emel Hareketi'nin temel ve temel yapısını oluşturuyordu. Hizbullah, Haziran 1983'te Nebih Berri liderliğindeki bu Hareketin Lübnan Ulusal Kurtuluş Komitesi'ne katılımını protesto etmek için Emel Hareketi'nden ayrılarak "İslami Emel Hareketi" adını verdiği yeni bir yapı oluşturdu.

İsrail'in 1982'de Lübnan'ı işgal etmesi ve ülke topraklarının ve topraklarının yarısının işgali Hizbullah'ın ortaya çıkması için bir dönüm noktası oldu. Aynı zamanda, Filistin Direniş gruplarının ve Lübnanlı sol partilerin yenilgisi ve geri çekilmesi ve Arap milliyetçiliği teorilerinin ve sol ideolojilerin yenilgisiyle, işgale karşı tek seçenek olarak Hizbullah'ın ortaya çıkması için zemin hazırlandı. İsrail'in Lübnan'ı işgalinden birkaç yıl sonra, Şubat 1985'te Seyyid Abbas Musavi, İslami Emel Hareketi yerine Lübnan Hizbullah Direniş Hareketi'nin varlığını ilan etti ve Harekete birçok Şii katıldı.

2 - Hizbullah'ın Kararlı ve Önemli Operasyonları

Hizbullah, Hareketin başarısının önünde önemli engellerin olduğu bir zamanda kuruldu. Ancak iki büyük operasyon Hizbullah'ı Lübnan ve Batı Asya'daki en büyük sosyo-askeri Hareket yaptı:

* 2000 yılında güney Lübnan'dan işgalcilerin aşağılayıcı sınır dışı edilmesi

Hizbullah Lübnan'da kurulduğunda, 15 yıl sonra İsrail'e karşı ilk sürprizi yapabileceğini kimse hayal etmemişti.

Siyonist rejim Filistin'in büyük bir bölümünü işgal ettikten sonra diğer ülkeleri de işgal etmeye çalıştı. Bu açgözlülüğün ardından Siyonistler Haziran 1982'de Lübnan'ı işgal ettiler ve Lübnan topraklarının ve topraklarının yarısını işgal ettiler. İşgal, Hizbullah'ın 2000 yılında Siyonistleri güney Lübnan'dan kovmasına kadar devam etti.

2000 yılında güney Lübnan'dan işgalcilerin aşağılayıcı sınır dışı edilmesi

Hizbullah Lübnan'da kurulduğunda, 15 yıl sonra İsrail'e karşı ilk sürprizi yapabileceğini kimse hayal etmemişti.

Siyonist rejim Filistin'in büyük bir bölümünü işgal ettikten sonra diğer ülkeleri de işgal etmeye çalıştı. Bu açgözlülüğün ardından Siyonistler Haziran 1982'de Lübnan'ı işgal ettiler ve Lübnan topraklarının ve topraklarının yarısını işgal ettiler. İşgal, Hizbullah'ın 2000 yılında Siyonistleri güney Lübnan'dan kovmasına kadar devam etti.

* 33 gün savaşı

Hizbullah'ın ikinci sürprizi, Siyonist ordunun 2000 yılında Hizbullah grubundan utanç verici bir yenilgiye uğramasının ve işgalcilerin Güney Lübnan'dan aşağılayıcı bir şekilde sürülmesinin ardından geldi. On yıllardır ilk kez, İsrail ordusu 2006 savaşında doğrudan bir çatışmada büyük bir yenilgiye uğradı. Hizbullah'ın 33 günlük savaştaki zaferi, İsrail ordusunun yenilmezliği efsanesini sonsuza dek sildi. Nitekim Hizbullah'ın 2006'daki ve 33 günlük savaştaki zaferi, Siyonist rejimi son 15 yılda Lübnan'a saldırma cesaretinden yoksun bırakan bir denklem yarattı.

Hizbullah Direniş Hareketinin Mevcut Gücü

Ancak Hizbullah'ın faaliyetlerine başlamasının üzerinden neredeyse kırk yıl geçmesine rağmen, Hareket belirleyici bir güç olarak ortaya çıktı ve savaş denklemlerinde köklü değişiklikler meydana getirmeyi başardı. Hizbullah artık sadece birkaç bin gücü olan ve faaliyet alanı çok sınırlı olan bir Hareket değil. Nasrallah kısa süre önce ilk kez Hizbullah'ın Lübnan içinde ve dışında herhangi bir saldırganlığa karşı koymaya hazır 100.000 eğitimli, deneyimli ve yetenekli savaşçıyla donatıldığını açıkladı.

Ayrıca Hizbullah'ın 2006 savaşı sırasında yaklaşık 15.000 füzesi vardı ve bu füzelerin sayısı o zamandan bu yana büyük ölçüde arttı. Son tahminlere göre Hizbullah'ın toplam füze sayısı 130.000'den 170.000'e ulaştı. “Jerusalem Post” Daily geçen yılki bir raporda Lübnan'daki Hizbullah'ı “Siyonist rejim için büyük bir tehdit” olarak değerlendirdi ve Direniş grubunun yüksek füze kabiliyetini kabul etti. Gazete, Hizbullah'ın Siyonist rejimle yaklaşmakta olan herhangi bir savaşta 4.000 füze ve roket fırlatma yeteneğine sahip olduğunu yazdı. 2006'daki 33 günlük savaşta 4.000'den az füze ateşledi ve Hizbullah'ın karadan karaya füzesi dünya ordularının yüzde 95'ini aşıyor.

Hizbullah bölgede rol model oluyor

Hizbullah Hareketi artık Direniş grupları için bir rol model haline geldi. Askeri arenanın yanı sıra siyasi arenaya ve parlamento seçim sürecine girmiş ve parlak zaferler elde etmiştir. Şimdi, Hizbullah'ın rızası olmadan Lübnan'daki hükümet ve kabine seçilemeyecek ve bu, Hizbullah'ın Lübnan'da planladığı zafer yolu anlamına geliyor. Hizbullah'ın Filistin Direniş grupları arasındaki yüksek ruhu, Filistinlilerin düşmana karşı cesurca ve daha azimli bir şekilde ayağa kalktığı bir noktaya ulaştı ve 2008, 2012 ve 2014 yıllarında Gazze Şeridi'nde önceki birkaç savaşta, özellikle Filistin füzesinde göze çarpan askeri ilerlemeye tanık olduk. sanayi. 2021'deki “Kudüs Kılıcı Operasyonu”nda Filistin Direniş grubu 11 günde Siyonistleri ağır bir yenilgiye uğratmayı başardı.

Hizbullah'ın mevcut siyasi durumu ve toplumsal kabulü

Hizbullah'ın son birkaç on yılda Lübnan'daki parlak performansı, tasarlanan tüm projelere rağmen onu Lübnan halkı arasında oldukça popüler hale getirdi. Hizbullah'ın güney Lübnan'daki zaferi, bazı muhalifleri ve bile Lübnan'daki Harekete desteklerini göstermeye sevk etti. Lübnan'daki pek çok parti ve kesim, Hizbullah ile aralarındaki entelektüel, kültürel ve ideolojik çelişkilere rağmen, ağırlığını Nasrallah'a veriyor ve Hareketin savaşçılarını Lübnan'ın Siyonist düşmana karşı kurtuluşu için önde gelen bir faktör olarak görüyor.

Hizbullah'ın 33 günlük savaştaki zaferinin ardından Lübnan birdenbire 400 milyon Arap arasında ilk kez çok önemli, etkili ve tarih yazan bir ülke haline geldi. Aslında Hizbullah'ın zaferi Lübnan halkının Arap ülkeleri arasında kendileriyle övünmesine neden oldu, çünkü İsrail ordusu on yıllar önce Mısır, Suriye ve diğer Arap ülkelerini yenmişti ve şimdi Lübnanlı bir Direniş grubu, Arap ülkeleri tarafından mağlup edilen Arap ülkelerinden intikam alabiliyordu. Siyonist rejim. Bu, Hizbullah'ın Lübnan halkı ve Filistin yanlısı ülkeler arasında geniş çapta kabul görmesini sağladı. Nasrallah da bu zaferle Arap dünyasının önde gelen isimleri listesinin başında yer aldı.

Hizbullah'ın 1985 yılında resmen varlığını ilan etmesine rağmen, İmam Musa Sadr'ın fikirlerinden biri olan siyasi-İslam akımından kaynaklanan, ancak Hizbullah'ın şanlı zaferinden sonra ortaya çıkan bir fikir ve düşünce olarak 1982'den beri faaliyet gösterdiği söylenebilir. 1979 İslam Devrimi, İmam Humeyni'nin (RA) akıllı liderliğinde daha fazla güç ve güç kazandı. Son kırk yılda Hizbullah, 2000 ve 2006'da kazandığı iki büyük zaferle Lübnan'ın ulusal çıkarlarının garantörü olarak kendini kanıtladı ve kanıtladı.

Ayrıca Suriye'den Lübnan'a sızmak isteyen teröristlerle Hizbullah güçleri arasındaki çatışma, Lübnan halkının Hizbullah'ı Lübnan'ın çıkarlarına hizmet eden bir hareket olarak görmesine neden oldu. Bölgesel arenada da Hizbullah dinamik bir harekete dönüşmüş ve Filistin ve Yemen'deki direniş grupları Hizbullah Hareketi'nin edindiği tecrübeleri takip ederek bölgesel denklemleri kökten değiştirebilmiştir.


.