Hasan Nasrullah Açısından Yemen Savaşı

Hasan Nasrullah Açısından Yemen Savaşı

Lübnan Hizbullah Hareketi genel sekreteri Seyyid Hasan Nasrullah, Çarşamba akşamı ” Şeyh El Gâzi Ahmed El Zeyn’in vefatı yıldönümü dolayısı ile yaptığı konuşmasının bir bölümün de Yemen savaşına değindi.

Seyyid Hasan Nasrullah Yemen’e karşı savaşı başlangıç, mevcut durum ve geleceği, vizyon olarak üç aşamaya ayırdı. Suudi koalisyonun Yemen’e karşı savaşı 26 Mart 2015’ten itibaren başladı. Şimdi de bu savaş yedinci yılına girmiş bulunuyor.

Suudi koalisyonu yandaşları ve muhalifleri savaşın başlangıcı hususunda farklı nedenler ileriye sürmektedirler. Seyyid Hasan Nasrullah savaşa karşı olan bir şahsiyet olarak bu savaşın Suudi Koalisyonu tarafından başlatılmasının nedenini Riyad’ın Yemen gelişmelerine fırkacı bakışı olarak açıkladı.

Suudi Arabistan temelde Batı Asya bölgesini makro perspektifte Şiiler ve Sünniler olarak ikiye ayırıyor. Ayrıca bölgedeki herhangi bir Şii gruba veya ülkeye de karşıdır. Bu Suudi görüşünde Bahreyn, Suudi Arabistan’ın doğu bölgesi, Yemen, Nijerya, Irak veya İran arasında hiçbir fark yok. Bu ülkelerin her birinde ve Suudi Arabistan’ın doğu bölgesinde, Suudi hükümeti Şii karşıtı bir yaklaşıma sahiptir.

Aynı şey Yemen için de geçerli. Suudi hükümeti, 2011 yılında Ali Abdullah Salih’in diktatörlüğüne karşı Yemen halk hareketinin başarıya ulaşmasını önlemek için elinden geleni yaptı ve nihayet Şubat 2012’de yapılan hileli seçimler ve Abd Rabe Mansur Hadi’nin göreve başlamasıyla hedefine ulaştı. 2014 yazında Yemen halk hareketinin yeniden başlaması ve Mansur Hadi’nin sonunda Yemen’den kaçmak zorunda kalmasının ardından Suudi Arabistan, Şiilerin ülkede güç kazanmasını önlemek için Yemen’e saldırıyı gündeme getirdi.

Seyyid Hassan Nasrullah bu hususta şöyle diyor: “Suudi rejimi Yemen’e karşı savaşa belirli bir boyut kazandırmak istedi. Dolayısıyla Suudi müftüsü, Yemen işgalinin başında bu savaşın Sünniler ve Şiiler arasında bir savaş olduğunu söyledi.”

Seyyid Hassan Nasrullah’ın bakış açısına göre bir başka önemli nokta da Suudi Arabistan’ın Yemen’e karşı savaşta bir şekilde Siyonist-Amerikan ekseninin tuzağında sıkışıp kalmış olmasıdır. Aslında Batı Asya’da mezhepçiliğin teşviki, Siyonist-Amerikan ekseninin izlediği bir politikadır.

İranofobi bu mezhepçiliğin bir parçasıdır. Yemen’e karşı savaş ve Yemen halkının desteğiyle Şii bir grup olan Ensarullah ile yüzleşmesi de bu mezhepçiliğin bir başka parçasıdır. Nasrullah bu hususta şöyle dedi: “Yemen’e karşı savaşın Şiiler veya Sünnilerle ilgisi yok, ancak ABD ve bölgeye yönelik komploları tarafından hedef olarak belirlenmişti. Siyonist-Amerikan ekseninin elinde kalan son silah, bölgede fitne çıkarmaktır.”

Bu konu daha önce Yemenli Ensarullah hareketi Genel Sekreteri Abdul Melik el Husi tarafından savaşın altıncı yılının sonunda gündeme getirilmişti.

Yemen’deki Hizbullah genel sekreteri Çarşamba gecesindeki konuşmasında Yemen savaşının mevcut durumuna da değindi. Bu açıklamanın en önemli yanı, düşmanların durumu bir şekilde değiştirip, Ensarullah’ı artık savaşın sona ermesine karşı çıkan ve Suudi Arabistan’ın bu savaşı bitirmek istediğini göstermeye çalışmalarıdır.

Suudi Arabistan, son altı yıldır Yemen’de savaş suçları işliyor ve şu anda savaş alanında baskı altında kalmıştır. Yemen ordusu ve halk komiteleri savaşta üstün eli elinde bulundurmaktadır. Ancak Suudi hükümeti, Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşmiş Milletler tarafından da desteklenen bir ateşkes planı önerdi.

Bu öneride Yemen’e karşı savaşın bitmesi değil, Sana hükümeti ile ateşkes söz konusudur. Bu da Sana hükümeti tarafından kabul görmemiştir. Sana hükümeti kuşatmayı ve savaşı sona erdirme konusunda ısrarcıdır. Hizbullah genel sekreteri bu hususta şöyle dedi: “Yemendeki mücahitlere karşı medyatik ve siyasi savaş başlamıştır. Bundan güdülen amaç, savaşın görüntüsünü yanlış çizmek ve Suudilerin ateşkes istediğini, ancak Ensarullah’ın savaşı durdurmayı reddettiğini söylemektir. Yemenli kardeşlere teklif edilen, düşmanlıkların sona ermesi değil, ateşkes idi ve Yemen’e karşı savaşın geri kalan biçimleri (topyekün kuşatma gibi durumları) devam edecek. Bu büyük bir numara. Yemenli çocuklar bile bu büyük aldatmacaya aldanmıyorlar. Ben ise Amerikalılara ve Suudilere zamanınızı boşa harcadıklarını söylüyorum.”

Seyyid Hassan Nasrullah’ın konuşmasının son kısmı savaşın vizyonu ile ilgiliydi. Hizbullah Genel Sekreteri’ne göre Yemenliler üstün konumda ve savaşın devamı Suudilerin çıkarlarına hizmet etmiyor. Bu nedenle Seyyid Hasan Nasrullah Suudilere seslendi ve “Suudi hükümetine zamanınızı boşa harcamayın, numara size hiç fayda sağlamaz. Gidin ve savaşı ve kuşatmayı bitirin” ifadelerinde bulundu. (Ajanslar)